Povodom navoda o presudi
135

Vidović: Tužilaštvo je respiratore koristilo u političke svrhe, nadam se da sud nije krenuo tim putem

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Vasvija Vidović, advokatica premijera Federacije BiH Fadila Novalića, optuženog za organizovani kriminal prilikom kupovine respiratora izjavila je da je šokirana i zabrinuta zbog informacija u medijima da je već poznat ishod presude njenom branjeniku i da je ona osuđujuća.

Ističe kako je i njoj i široj javnosti poznato da je izricanje presude zakazano za 5. april te da bi reakcija Suda o ovim medijskim navodima bila važnija od njene. 

"Ono što ja mogu reći jeste ono što sam nebrojeno puta već rekla, a to je da je ono što je u ovom predmetu radilo Tužilaštvo BiH bilo predstava za javnost, predmet bez ijednog pravno valjanog dokaza", kazala je Vidović.

Referirajući se na postupanje Tužilaštva BiH u ovom predmetu, istakla je da kao advokat sa dugogodišnjim, kako domaćim, tako i međunarodnim iskustvom, nikada nije svjedočila "ovakvom kršenju svih prava optuženog u jednom procesu".

"Tužilaštvo je ovaj predmet koristilo u političke svrhe, želim da vjerujem da Sud BiH nije krenuo tim putem", zaključila je Vidović.

Ona je odgovorila i na pitanje novinara o povezanosti presude Novaliću sa najavom formiranja Vlade FBiH dan kasnije upuštajući se u komentar da ta "koincidencija zabrinjava". Ona je navela da stranački lideri koji su uvjeravali u postojanje organizovanog kriminala, sada tačno znaju datum formiranja vlasti u FBiH.

Međutim, nejasno je da li Vidović hoće reći da je sud namjerno zakazao izricanje presude dan prije isticanja roka za formiranje vlasti, s obzirom na to da je 6. april dan do kada, prema Schmidtovim zakonskim izmjenama donesenim u oktobru prošle godine, treba biti formirana Vlada FBiH. Da je sud takvo nešto uradio, to bi značilo da donose političke odluke.