Tech4Green
40

Vidikovac na Trebeviću bi mogao dobiti potpuno novi koncept

D. Be.
Na prijedlog predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva Jasmina Ademovića, u ponedjeljak je usvojena Odluka o pristupanju Projektu osnivanja naučno-istraživačke infrastrukture "Tech4Green".

"Ova ideja je rezultat saradnje Grada Sarajevo i Verlab Instituta, sa predstavnicima Kantona Sarajevo, Univerziteta u Sarajevu te Delegacije EU u BiH koji su prepoznali značaj i potencijal ovog projekta", izjavio je Ademović.

Interesantno je da je u projekat uključena i privatna kompanija Verlab čiji je dojučerašnji direktor Almir Badnjević također u ponedjeljak, na prijedlog Naše stranke, imenovan za novog direktora IDDEEA-e.

"Traganje za odgovarajućim rješenjem, u komunikaciji s domaćim i međunarodnim partnerima, s ciljem kreiranja potpuno novog koncepta objekta Vidikovac na Trebeviću, rezultiralo je idejom uspostave naučno-istraživačke infrastrukture koja bi bila smješten u objektu Vidikovac na Trebeviću", dodao je Ademović.

Plan je da Grad Sarajevo dobije najsavremeniju naučno-istraživačku infrastrukturu koja uključuje računar visokih performansi i druge tehnološke alate neophodne za osiguravanje i podsticanje daljnjeg procesa digitalne transformacije, razvoja novih tehnologija i inovacija, što je neophodno za daljnji razvoj akademske i poslovne zajednice, ne samo Grada Sarajeva, već i cijele Bosne i Hercegovine.

"Time će objekat Vidikovac na Trebeviću dobiti odgovarajuću namjenu", rekao je Ademović.

To zapravo znači da će se izvršiti osnovna prenamjena objekta Vidikovac, ali bi zadržao i dijelove koji će biti otvoreni za građane i turiste poput ugostiteljskog objekta i šetnice.

Podsjetit ćemo da je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo dostavio Tužilaštvu KS izvještaj i informaciju o kršenju kantonalnih i federalnih zakonskih procedura pri izgradnji poslovno-ugostiteljskog objekta "Vidikovac" na Trebeviću.

Krivične prijave protiv odgovornih u slučaju izgradnje ovog objekta je podnijela i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.