"Mogući i incidenti"
34

Užarena atmosfera u Banovićima: Nova većina oštro ulazi u Općinu jer im načelnik ne da pečat

A. K.
Članovi nove većine (Foto: Klix.ba)
Članovi nove većine (Foto: Klix.ba)
Politička atmosfera u Banovićima je užarena nakon posljednje odluke nove većine, a koja je za ponedjeljak najavila ulazak u prostorije Općine. Razlog je taj što im, kako tvrde, načelnik Bego Gutić ne da pečat kojim bi ovjerili donesene odluke o njegovom opozivu i raspisivanju referenduma.
Naime, članovi većine u Općinskom vijeću u kojoj se nalazi 11 vijećnika PDA, dva iz SDA te jedan iz NiP-a za ponedjeljak su najavili ulazak u prostorije Općine Banovići. Na ovakav način će kulminirati aktuelna politička situacija u toj općini, a koja se nedavno zamrsila.

Prvenstveno je iskristalisana većina, a koja je nezadovoljna potezima rukovodstva Općinskog vijeća, zakazala svoju vanrednu sjednicu na kojoj su usvojili nekoliko odluka. Između ostalog, one se odnose na opoziv načelnika Bege Gutića te smjenu predsjedavajućeg Općinskog vijeća uz imenovanje novog rukovodstva.

Dok iz ranijeg rukovodstva navode da je većina sve odradila izvan statuta općine i poslovnika o radu vijeća, istog stava je i 14 vijećnika ali u kontekstu "suparničkog" rukovodstva koje je sjednicu zakazalo za 11. august ove godine.

Inače, sve odluke koje je nova većina donijela na svojoj sjednici zapravo nisu stupile na snagu jer se pečat nalazi kod prvobitnog rukovodstva. Također, ni najavljeni referendum za 5. august zasad ne mogu realizirati jer odluka o tome nije ovjerena.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, zbog aktuelne situacije 14 vijećnika je uputilo pismo Ministarstvu pravde FBiH. S obzirom da odgovor koji bi im omogućio dolazak do posjeda pečata nisu dobili, za ponedjeljak su najavili ulazak u prostorije Stručne službe vijeća, a koje se nalaze u zgradi Općine.

U svom dopisu koji su uputili policiji, tužilaštvima, stranim ambasadama te državnim i federalnim institucijama, između ostalog navode da će u slučaju da im fizički bude onemogućen ulazak u zgradu, "morati primijeniti pravo na samopomoć u očuvanju prostora Općinskog vijeća, gdje može doći do eskalacije i incidenta širokih razmjera".

Podsjetili su da je na sjednici 6. jula prisustvovalo 14, od ukupno 25 vijećnika te da njihove odluke nisu ovjerene pečatom. A pečata nije bilo jer sjednici nisu prisustvovali predsjedavajući Robert Lapčević i njegov zamjenik, kao ni predstavnici Stručne službe Općinskog vijeća.

"Svi od navedenih adresata kojima dostavljamo ovu obavijest imaju još dovoljno vremena da postupe u skladu sa zakonom i asistiraju u obezbjeđenju ulaska vijećnika u prostorije Općinskog vijeća Banovići, jer u protivnom, za sve posljedice snosite odgovornost. Nadamo se da nećete dozvoliti amnestiranje pred zakonom te uvođenje anarhije od općinskog načelnika Bege Gutića", navodi se i dopisu.

Potpisnici ističu da bezakonje ne može vječno trajati.

"Ukoliko i dalje, po naredbi općinskog načelnika, budemo fizički spriječeni da uđemo u prostorije koje nam po zakonskim i podzakonskim propisima pripadaju, morat ćemo primijeniti pravo na samopomoć u očuvanju prostora Općinskog vijeća, gdje može doći do eskalacije i incidenta širokih razmjera, ali će bar o tome javnost imati pravu informaciju", naglasili su iz nove većine.