BiH
0

Utvrđen Prijedlog izmjena Izbornog zakona u BiH

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kojim se pojedine odredbe ovog zakona usklađuju sa odlukom Ustavnog suda BiH u dijelu koji se odnosi na nazive opština u Republici Srpskoj i pitanje izbora u Mostaru.

Izmjenama Zakona definisano je i da će se svi glasački listići brojati na biračkim mjestima, osim glasačkih listića birača koji su glasali poštom, u odsustvu, kao i nepotvrđenih glasačkih listića, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

U Glavnom centru i dalje će se brojati glasački listići po zahtjevu opštinske izborne komisije, ovjerene političke stranke, koalicije, nezavisnog kandidata ili liste nezavisnih kandidata.

Institut zaštite izbornog prava osiguran je putem prava na žalbu u svim fazama izbornog procesa, uključujući i pravo žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH na rezultate izbora, kao i putem zahtjeva za ponovnim brojanjem glasačkih listića.

Prema izmjenama Zakona, mandati koje lista dobije, raspodjeljuju se među kandidatima sa liste prema njihovom redoslijedu na listi.

Prijedlogom ovog zakona definisano je da će se 35 odbornika birati na neposrednim i tajnim izborima na cijelom području grada Mostara. Svaki od tri konstitutivna naroda mora imati u Gradskom vijeću najmanje četiri predstavnika, a "ostali" u Gradskom vijeću moraju biti zastupljeni sa najmanje jednim predstavnikom.

Ministarstvo pravde BiH dostavit će ovaj zakonski prijedlog Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.