BiH
1

Usvojena Rezolucija o sprječavanju maloljetničke delikvencije

FENA
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je na današnjoj sjednici u Sarajevu Rezoluciju o sprječavanju maloljetničke delikvencije i postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima.

Ovaj dokument predložila je u Parlamentu delegatkinja Lidija Bradara usljed izražene pojave maloljetničkog nasilja u posljednje vrijeme u BiH, a posebno u Sarajevu.

Bradara je naročito potaknuta nedavnom smrću maloljetnog učenika Denisa Mrnjavca koji je u jednom prepunom sarajevskom tramvaju naočigled inertnih putnika zadobio smrtonosne povrede nožem od svojih vršnjaka.

Dom naroda je preporučio da Rezoluciju usvoji i Predstavnički dom Federalnog parlamenta.

Na današnjoj sjednici su u saglasnosti kolegija Doma naroda i delegatkinje Bradare prihvaćene i smjernice za rad federalnih organa i organizacija.

U ovim smjernicama posebno se zahtijeva od Federalne vlade da hitno stvori sve potrebne institucionalne uvjete za izvršenje svih vrsta sankcija i mjera, uključujući i maloljetnički zatvor.

Vlada također treba hitno da predloži izmjene i dopune zakona iz svoje nadležnosti, a prije svih Krivičnog zakona Federacije, Zakona o krivičnom postupku FBiH i Zakona o izvršenju krivičnih sankcija.

To je potrebno radi efikasnijeg suzbijanja svih oblika maloljetničke i druge delikvencije, regulirano je u ovim smjernicama.

Imajući u vidu pogoršanu sigurnosnu situaciju, zaključeno je, Vlada treba da preduzme sve potrebne mjere iz svoje nadležnosti radi omogućavanja organima sprječavanja, otkrivanja i gonjenja (policija i tužilaštvo) efikasne borbe sa svim oblicima delikvencije i kriminala.