BiH
84

Usponom do vrha Bjelašnice iskazali sjećanje na Dragu Bozju

FENA
U spomen na doajena bh. planinarstva, Dragu Bozju, koji je umro prije godinu dana, njegovo matično planinarsko društvo HPD "Bjelašnica 1923" organiziralo je prvi memorijalni pohod do vrha Bjelašnice.

Uprkos lošem vremenu na memorijalnom pohodu "Drago Bozja", u subotu je bilo 25 zaljubljenika planine i poštovalaca čovjeka koji je dao ogroman doprinos razvoju bh. planinarstva.

Oni su "Josipovom stazom" preko bivka "Kunath-Bozja", po kiši i magli, što se vidi na fotografijama Admira Ibričića, stigli do Opservatorija na vrhu Bjelašnice (2.067m.n.v.). Nakon odmora planinari su se spustili u Babin do.

Uspon je vodio Davor Ciganković sapomoćnim vodičima, članovima Stanice planinarskih vodiča Sarajevo. Učesnici pohoda bili su, osim članova HPD Bjelašnica, iz društava PSD Prijatelj prirode, PD Brezovača, PD Lisin, PD Pazarić.

Njima se prije polaska na uspon obratila Dragina supruga Tonka, izrazivši zahvalnost što čuvaju uspomenu na njega.

Sarajlija slovenskog porijekla Drago Bozja (1927.) bio je osnivač Gorske službe spasavanja, kao i njen prvi načelnik. Instruktor alpinizma, planinarskih vodiča i GSS-a, a prije svega veliki pedagog koji se posvetio odgoju mlađih generacija o zaštiti prirode i planinarstvu. I sa svojih 85 godina, aktivno je učestvovao na obukama planinarskih vodiča i rame uz rame išao s mladim planinarima.

Decenijama je taj zaljubljenik u prirodu hodao planinarskim stazama, sakupio mnogo iskustva, a javnosti prezentirao kroz fotografije, novinske članke, radio i TV emisije, planinarske priručnike i publikacije ... Bio je i jedan od direktora sarajevske Zimske olimpijade 1984. godine.

"Planinarstvo zahtijeva puno znanja. Nije to samo hodanje i nosanje ruksaka na leđima. Mora se znati šta su kisele kiše, a šta zagađeni izvor, mora se poznavati geologija, morfologija, biologija, meteorologija, psihologija", govorio je Bozja.

Preminuo je u 87. godini.