BiH
18

Uspješno završena prva smjena škole skijanja osnovaca s područja Novog Grada

Anadolija
U petak, 5. februara, 155 učenika šestog razreda osnovnih škola s područja općine Novi Grad Sarajevo uspješno je završilo petodnevnu školu skijanja, koju u saradnji s JKP ZOI 84 već drugu godinu zaredom organizira Općina.

"Projektom škole skijanja u prošloj godini bilo je obuhvaćeno 250 polaznika, a kako se dobre vijesti među osnovcima brzo šire, sada je taj broj udvostručen, tako da će više od 500 učenika učiti skijati. Zbog velikog broja djece, škola skijanja će se ove godine odvijati u tri smjene, te će cijeli projekat, ukoliko vremenski uvjeti budu dozvoljavali, biti završen 19. februara", rekao je Elvir Resić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za obrazovanje, kulturu i sport.

Škola skijanja realizira se na olimpijskoj planini Igman, na Malom polju i traje pet radnih dana za svaku smjenu. Učenici imaju osiguran prijevoz od škole do Igmana i natrag, korištenje ski liftova i skijaških staza, kao i usluge licenciranih instruktora. Po završetku obuke, mali skijaši dobijaju i certifikate, koji će ih dugo podsjećati na prve skijaške korake, ali i na lijepe trenutke provedene s vršnjacima, u zdravom ambijentu i na čistom zraku, navedeno je u saopćenju Općine Novi Grad.

Općina Novi Grad, pored škole skijanja koja je namijenjena učenicima šestog razreda, organizira i školu plivanja za učenike petog razreda, koju godišnje pohađa više od 700 djece. Strateško opredjeljenje Općine je da svaki učenik, koji to želi, prije nego završi osnovnu školu savlada osnovne tehnike plivanja i skijanja, koje će, nakon završene obuke, prema vlastitim afinitetima usavršavati.

Planirano je da druga smjena škole skijanja počne sutra, 8. februara.