Mnoga su devastirana
174

Uskoro počinje uređenje tramvajskih stajališta u Sarajevu, bit će "ušminkana" do 2026. godine

L. S.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U Sarajevu su tramvaji kao sredstva javnog prijevoza davno postala neotuđivi dio gradskog identiteta. Međutim, na ponos grada ne idu u prilog sve više oštećena tramvajska stajališta, što zbog vandalizma, što usred vremenskih nepogoda, što zbog neadekvatnog održavanja i na čiju se obnovu često dugo čeka.
Pojedine stanice dugo vremena su oštećene, prošarane svakojakim grafitima, bez zaštitne ograde, uništenih klupa za sjedenje i polomljenih krovnih konstrukcija, zbog čega postoji bojazan za bezbjednost svih korisnika javnog prijevoza.

Ministar saobrajaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta je za portal Klix.ba obznanio da uskoro počinje uređenje tramvajskih stajališta u Sarajevu.

"U narednom periodu ćemo krenuti u pronalazak najboljih rješenja za obnovu stajališta. Neće to biti stajališta kao na Otoci i u Nedžarićima, jer nažalost ugovor nije produžen krajem 2020. godine kojim je bilo regulisana izgradnja još 22 stajališta", napomenuo je.

Šteta je potvrdio da je plan urediti devastirana tramvajska stajališta do 2026. godine.

"Stajališta u čiju ćemo obnovu krenuti će svojim sadržajem zadovoljavati sve potrebe građana, i sa aspekta sigurnosti i aspekta informisanosti. Plan je da najdalje do 2026. godine imamo zamijenjena sva tramvajska stajališta, a najdalje do 2028. godine minibuska, autobuska i trolejbuska stajališta", rekao je ministar saobraćaja.