BiH
216

Upute za stanovnike Bosanske Otoke: Napustiti domove do 9 sati i ostaviti otvorene prozore

Piše: M. N.
(Foto: Federalna uprava civilne zaštite)
Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite i Oružanih snaga BiH u nedjelju će uništiti aviobombu iz Drugog svjetskog rata koja je pronađena u Bosanskoj Otoci. Nakon zasjedanja Federalnog štaba civilne zaštite utvrđen je operativni plan kao i obaveze i preporuke za građane za nedjelju, 25. oktobar.

Stanovništvo i krupna stoka koji žive u prvom pojasu, a koji se nalazi u radijusu od 500 metara moraju biti evakuirani, dok će biti zabranjeno kretanje u radijusu do 1.000 metara. Kretanje stanovnika bit će ograničeno u radijusu od 1.000 do 1.200 metara gdje je dozvoljeno kretanje ljudima i vozilima saniteta, vatrogastva, policije, civilne zaštite i drugih učesnika koji dobiju dozvolu nadležnih za sigurnost.

"Predviđeno je da se nepokretne i teške bolesne osobe evakuiraju u Dom zdravlja Bosanska Krupa, a za sve ostale koji nemaju alternativni privremeni smještaj bit će pripremljeni objekti škole Ljusina, Baštra i MSŠ Safet Krupić. Stoka se može evakuirati po slobodnom izboru vlasnika ili u neiskorištene štalske prostore po prijedlogu predsjednika mjesne zajednice", saopćeno je iz Kabineta načelnika Općine Bosanska Krupa.

Građani koji žive u radijusu bombe od 500 metara trebali bi napustiti svoje domove od 6:00 sati, a najkasnije do 9:00 sati ujutro. Obavezni su da, prije napuštanja domova, otvore sve prozore na objektima (kući, stanu, pomoćnom objektu ostakljenih prozora) i isključe sve izvore energije (plina, struje i drugo) i snabdijevanja vodom. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova će osiguravati imovinu od provala i otuđenja.

Konferencija za medije na kojoj je najavljeno uklanjanje bombe (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Konferencija za medije na kojoj je najavljeno uklanjanje bombe (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

"Građani se mole i da smanje odnosno obustave kretanje u periodu od 9 sati do završetka operacije uklanjanja bombe u pojasu zabrane kretanja i u pojasu ograničenog kretanja na putnim pravcima Otočkog bataljona, Unska, Podmračaj, Čaršijska, Radnička, Novo naselje, Voloder i Plavno od lokacije avionske bombe za pješake i motorna vozila osim za službena lica i motorna vozila koja će biti posebno označena", navodi se u saopćenju.

Sva lica kojima je potrebna pomoć u smještanju nepokretnih i teško bolesnih lica bit će evidentirana od strane timova mjesnih zajednica, a mogu se obratiti i predsjednicima MZ Otoka Centar i MZ Otoka II putem telefona: 062/515-347 (Husein Mustedanagić) i 061/767-617 (Hasan Komić).

"Općinski Štab civilne zaštite je osigurao dovoljne smještajne kapacitete, vodu za piće i druge potrepštine, a građanima koji ne žele da ih koriste preporučuje se da iskoriste mogućnost smještaja kod rodbine i prijatelja", obavijestio je komandant Štaba civilne zaštite Bosanska Krupa Armin Halitović.

Aviobomba bit će uništena u nedjelju, 25. oktobra, s početkom u devet sati. Kako su ranije rekli iz Federalne uprave civilne zaštite, očekuje se kako će neutralizacija i uništenje bombe trajati od ti do pet sati.

Riječ je o bombi teškoj 248 kilograma koja ima vrlo osjetljiv upaljač, a nalazi na dubini od 90 centimetara. Pripadnici Oružanih snaga BiH danas su počeli raditi na građenju bedema od vreća pijeska i kopanju zaštitnog kanala. Zbog uništavanja aviobombe bit će evakuirano oko 10.000 stanovnika.