Protesti u Tuzli
0

Uporni studenti prijete i štrajkom glađu

FENA
Sa protesta studenata u Tuzli (Foto: Tuzlarije.net)
Sa protesta studenata u Tuzli (Foto: Tuzlarije.net)
Studenti Univerziteta u Tuzli, predvođeni predstavnicima Unije studenata, danas protestuju ispred zgrade Prirodno-matematičkog fakulteta u Tuzli. Njihovi zahtjevi Vladi Tuzlanskog kantona i Univerzitetu su jasni i od njih, kako kažu, neće odustati.

Studenti od Vlade Kantona zahtijevaju bezuvjetann upis s treće na četvrtu godinu na svim fakultetima Univerziteta u Tuzli, i sa četvrte na petu godinu Farmaceutskog i Medicinskog fakulteta, te pete na šestu godinu "Bolonjaca" na Medicinskom fakultetu. Jedan od zahtjeva studenata upućenih kantonalnoj vladi odnosi se na izmjenu člana 124. stav. 4 i 5 Zakona o visokom obrazovanju koji se odnosi na slušanje nepoloženih ispita i plaćanje ponovnog izlaska na ispit.

Studenti također zahtijevaju poboljšanje standarda života studenata u studentskim domovima, ukidanje zabrane od Vlade TK-a, na zapošljavanje asistenata i profesora na Univerzitetu u Tuzli te vraćanje novca studentima koji su stekli pravo finanisranja iz budžeta. Studenti su uputili zahtjeve i Univerzitetu. Ti zahtjevi odnose se na ukidanje protuzakonite odluke o uvjetima prelaska studenata sa statusom studiranja za vlastite potrebe na status studenata koji su oslobođeni plaćanja školarine donesene na Senatu od 7. oktobra.

Od Univerziteta također traže otkazivanje ugovora s gostujućim profesorima koji nisu ispoštovali održavanje predavanja i ispita te brisanje iz novog, još neusvojenog, Statuta člana koji regulira uvjete pod kojim studenti u statusu studiranja za vlastite potrebe prelaze u status studenta koji ne plaća školarinu.

Rektor Unverziteta u Tuzli Džemo Tufekčić kaže da ga niko nije obavijestio o protestima. Protiv je bilo kakvog vida protesta, ali je za zajedničko rješavanje svih problema.

Studenti očekuju da im se obrati neko od nadležnih iz Vlade TK-a i s Univerziteta. Nadaju se da će pozitivnom ishodu pregovora, a ukoliko neki od njihovi zahtjeva ne budu uvaženi spremni su, kako kažu, do daljnjeg nastaviti s protestima, a ako treba i štrajkom glađu.