BiH
0

UNFPA i partnerske organizacije u BiH zalažu se protiv nasilja na osnovu spola

FENA
Populacijski fond Ujedinjenih naroda (UNFPA) i partnerske organizacije u BiH provode projekte koji imaju za cilj unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja mladih ljudi, populacijski razvoj i eliminaciju nasilja u društvu na osnovu spola, a rezultati poslužit će im da animiraju društvo kako bi se izradio državni akcioni plan za borbu protiv nasilja na osnovu spola.

Na konferenciji upriličenoj tim povodom danas na Ilidži istaknuto je da u BiH postoji akcioni plan za rodnost (gender), ali nema plana za borbu protiv nasilja. Stoga je potrebno da se sakupe rezultati do kojih su došle razne organizacije u toj oblasti, a da bi BiH uistinu postala društvo bez nasilja potrebno je da se uključe svi segmenti društva.

U anketi, koja je kao dio spomenutih projekata, u proteklih 15 mjeseci provedena među 560 bh. žena, svaka peta žena je izjavila da joj partner prijetio nasiljem. Svaku petu ženu, obuhvaćenu anketom, partner je fizički zlostavljao, a od toga većina njih je izjavila da im se to desilo više nego jednom.

U oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja, u četiri godine je raznim aktivnostima obuhvaćeno oko 200.000 mladih, a naročito je važno što su ovim dijelom projekta obuhvaćena manja mjesta u BiH. Oko 4.200 mladih ljudi širom BiH je medicinski pregledano.

Ustanovljeno je da treba ozbiljno raditi na smanjenju broja abortusa, posebno među mladima. Prema nekim procjenama 1,5 abortus ide na jedan porođaj. Istaknuto je da je ženama potrebno pružiti pedagoški savjet u kojem se promoviraju drugi vidovi sprječavanja trudnoće, a tamo gdje se abortus ipak radi neka to bude stručno.

UNFP je prisutan u BiH od 2000. godine. Ove godine u BiH je investirao više od 500.000 dolara u cilju bržeg ostvarivanja milenijskih razvojnih ciljeva, srednjoročne državne strategije razvoja i osnaživanje žena u BiH.