BiH
0

UNESCO će zvanično mišljenje o Jajcu dati u januaru

Sarajevo-x.com
Stručnjaci Međunarodnog odbora za spomenike i kulturnu baštinu ICOMOS-a, 31. januara treba da dostave zvanično mišljenje o nominaciji užeg gradskog područja Jajca na UNESCO-vu listi zaštićenih spomenika, a konačnu odluku donijet će Komisija za svjetsku baštinu u julu naredne godine, kazala je za Sarajevo-x.com Amra Hadžimuhamedović, članica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

'Svaka druga informacija je neprovjerena, i dolazi od onih ljudi koji ne poznaju procedure nominacije“, istakla je ona.

Naime, hrvatski mediji su objavili informaciju da UNESC odbacio nominacijski dokument zbog kako navode, spornih tehničkih pojedinosti oko pojedinih objekata navedenih u aplikacijskom dokumentu'.

'ICOMOS će dostaviti svoje mišljenje, gdje će navesti svoje zahtjeve i sugestije, a onda zemlja koja aplicira će odlučiti da li će napraviti određene dopune ili odlučiti se za narednu sjednicu. Komisija za svjetsku baštinu jednom godišnje zasjeda i tada donosi konačne odluke', kazala je Hadžimuhamedović.

Prema njenim riječima, postoje četiri moguća ishoda koja će se održati u julu naredne godine.

'Komisija može da prihvati nominaciju i da proglasi spomenik zaštićenim. Činjenica, to se vrlo rijetko dešava. To se nama desilo sa Mostom Mehmed-paše Sokolovića, što je bilo ravno čudu. Druga moguća odluka je odlaganje sa malim dopunama, bez ponavljanja ciklusa nominiranja ili treće, mogu zahtjevati značajnije izmjene te da se ciklus ponovi za dvije godine. I naposljetku, komisija može da odbaci nominaciju', pojašnjava ona.

Istakla je također da je UNESCO preplavljen zahtjevima za upis spomenika za listu zaštićene kulturne baštine.

'Nekada je bilo dovoljno prikazati vrijednost određenog spomenika kako bi dospio na listu UNESCO, a sad su oni jako oprezni i selektivni prilikom razmatranja novih nominacija', ističe Hadžimuhamedović