Suđenje Ratku Dronjku
0

Uloženi materijalni dokazi za zločine u Drvaru

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Na suđenju Ratku Dronjku, optuženom za zločine u Drvaru, Tužilaštvo BiH uložilo je deset materijalnih dokaza, za koje je odbrana optuženog kazala da su neautentični i nerelevantni.

Džemila Begović, tužiteljica Tužilaštva BiH, uložila je set materijalnih dokaza iz 1992. i 1993. godine, koji se uglavnom odnose na naredbe komande Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), kao i izvještaje Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ključ o planu rada Vojne policije u otkrivanju i hvatanju grupe od 15 pripadnika Armije BiH (ABiH).

Između ostalog, uložena su i dva materijalna dokaza SJB-a Ključ, iz kojih se saznaje da 15 zarobljenih pripadnika ABiH treba da bude prebačeno u logor Kamenica kraj Drvara.

U naredbama Drugog krajiškog korpusa VRS-a navedena je organizacija i funkcionisanje logora Kamenica, kao i postavljanje Ratka Dronjka za njegovog komandanta.

Tužilaštvo BiH tereti Ratka Dronjka, bivšeg komandanta, odnosno upravnika logora Kamenica i zatvora formiranog u Osnovnoj školi “Slavko Rodić” u Drvaru, za organizovanje protivzakonitog zatvaranja civila i ratnih zarobljenika Bošnjaka i Hrvata od 1992. do 1995. godine.

Kako se navodi u optužnici, u tim objektima civili i ratni zarobljenici bili su izloženi mučenju, premlaćivanju, ubijanju, te nečovječnom postupanju i prisiljavanju na prinudni rad.

Nakon izvođenja materijalnih dokaza Tužilaštva, odbrana optuženog Dronjka uložila je primjedbu o autentičnosti i relevantnosti, smatrajući da uloženi dokazi nemaju direktno veze sa optuženim.

“Nigdje se u dokazima ne spominje moj branjenik, a i tamo gdje se navodi piše da je Dronjak bio komandant logora, što nije istina. Ratko Dronjak je bio upravnik logora Kamenica, pa tako ulažem prigovor o autentičnosti dokaza”, objasnio je Slobodan Perić, branilac optuženog.

Uz Dronjka, optužen je bio i Slavko Rodić, nekadašnji stražar i komandir smjene straže u logoru Kamenica, ali je on u oktobru 2010. priznao krivicu, te je osuđen na osam godina zatvora.

Kako navodi BIRN Justice Report naredno ročište zakazano je za 18. august 2011.