BiH
2

Ukoliko se ne nađe rješenje, djeca iz Konjević Polja će ići u školu u FBiH

FENA
Vijeće roditelja u Osnovnoj školi u Konjević Polju, kod Bratunca, donio je danas odluku da njihova djeca do daljnjeg neće ići na nastavu.

Uprkos zahtjevima da se u nadležnim institucijama pokrenu mehanizmi za rješavanje problema uvođenja nastave za nacionalnu grupu predmeta, roditeljima do sada niko nije zvanično ponudio konkretne odgovore.

"Dosad nas iz nadležnog ministarstva u Vladi RS-a niko nije zvanično kontaktirao, niti je ponuđeno bilo kakvo rješenje. Iznenađeni smo ovakvim stavom i tražimo da se do petka ispune zahtjevi koje roditelji postavljaju. Ukoliko nam se ne ispune zahtjevi do petka, tražit ćemo alternativne načine za školovanje naše djece u najbližoj općini u Federaciji", izjavio je Muhamed Ahmetović, predsjednik Vijeća roditelja u Osnovnoj školi u Konjević Polju.

Prvog dana nove školske godine roditelji su, umjesto svoje djece došli u školu i sa njima je razgovarao samo direktor Osnove škole u Kravici Savo Milošević. Zahtijevaju uvođenje nastave za svoju djecu po planu i programu za bosanski jezik, kvalitetnije uvjete za boravak djece u školi i uklanjanje svih vrsta diskriminacije.

"Svjesni smo da je uloga direktora škole Save Miloševića da brani stavove nadležnog ministarstva, ali nismo očekivali da će se s toliko energije boriti protiv opravdanih zahtjeva roditelja. On je u direktnoj vezi s roditeljima i poznati su mu odranije svi problemi i naši zahtjevi, pa smatramo kako Savo Milošević ne može više obavljati dužnost direktora škole i tražimo njegovu smjenu", saopćio je Ahmetović.

Nakon upućenog zahtjeva da se nađu rješenja za ispunjenje opravdanih zahtjeva roditelja Bošnjaka u školama u RS-u, potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Ramiz Salkić razgovarao je s ministrom prosvjete i kulture u Vladi RS-a Goranom Mutabdžijom.

Resorni ministar je obećao da će se on i njegovo ministarstvo aktivno uključiti u analizu ovih zahtjeva i da će se u narednim danima održati sastanci s predstavnicima roditelja radi iznalaženja kvalitetnih rješenja.