Prijedlog zakona
0

Ukidanje ombdusmena u RS-u

FENA
Novi Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o Ombudsmanu RS-a, zaštitniku ljudskih prava, upućen je po hitnom postupku na razmatranje za posebnu sjednicu entitetskog parlamenta najavljenu za 22. decembar.

Obaveza uspostavljanja ombudsmana na državnom nivou i prestanak rada entitetskih ombudsmana jedan je od uvjeta iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Stupanjem na snagu ovog zakona odmah prestaje da važi Zakon o Ombudsmanu RS-a, što je novina u odnosu na ranije predlagane zakone iz te oblasti u kojima je bio definiran rok od 60 dana za prestanak funkcioniranja entitetskog ombudsmana.

Trenutno zaposlene u Ombudsmanu RS-a preuzet će Ombudsman za djecu RS-a, Ured za predstavke i prijem građana pri službi predsjednika RS-a i druge institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava, dok će se za one koji ne budu prešli u te institucije primjenjivati propisi kojima se uređuje radno-pravni status zaposlenih u organima uprave RS-a.

Nezavršene predmete Ombudsmana RS-a, u zavisnosti od prirode, preuzet će također spomenute institucije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Prijedlogom zakona o prestanku važenja Zakona o Ombudsmanu RS-a definirano je i da ombudsman i njegovi zamjenici imaju pravo na plaću u periodu od šest mjeseci po razrješenju sa funkcije, a to pravo prestaje danom zasnivanja radnog odnosa kod drugog poslodavca.