BiH
0

Đukanović: Međunarodna verifikacija referenduma počinje tokom dana

FENA
Vođa suverenističkog bloka Milo Đukanović koji je prema još neslužbenim podacima pobijedio na referendumu o neovisnosti Crne Gore, održanom u nedjelju, izjavio je u ponedjeljak da će već tokom dana nakon objavljivanja službenih preliminarnih rezultata početi međunarodna verifikacija rezultata referenduma.

Đukanović je naglasio da je za Crnu Goru posebno važno stajalište susjeda, odnosno to da neovisnu Crnu Goru ne doživljavaju kao opasnost i kao čimbenika destabilizacije. Rekao je da je već primio poruku hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i da će se uskoro čuti s premijerom Ivom Sanaderom. Istaknuo je vrlo dobre odnose Hrvatske i Crne Gore za koje je rekao da su u stalnom usponu.

Đukanović je izjavio da s predstavnicima srbijanske vlasti još nije imao kontakte, iako bi najviše volio da Srbija bude među prvima koji će priznati neovisnu i suverenu Crnu Goru.

U sljedećem razdoblju prioritet Crne Gore bit će nastavak pregovora s Europskom unijom kako bi se, po Đukanovićem riječima, do kraja godine potpisao sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Ulazak u Europsku uniju i NATO ostaje strateški prioritet Crne Gore, rekao je Đukanović. Dodao je da će Crna Gora nastaviti politiku dobrih odnosa sa susjedima, radi jačanja suradnje i stabilnosti u regiji što bi trebalo rezultirati što bržim ulaskom svih zemalja zapadnog Balkana u Europsku uniju.

Govoreći o prioritetima vlade u neovisnoj državi, crnogorski premijer Milo Đukanović istaknuo je da su to europske integracije Crne Gore, definiranje novih odnosa sa Srbijom i prevladavanje političkih podjela u Crnoj Gori.

Đukanović je na konferenciji za novinare ocijenio da je referendumskom odlukom građana, koji su većinski glasovali za neovisnost, sa zakašnjenjem od jednog i pol desetljeća, okončan proces raspada bivše Jugoslavije. Na sreću, kazao je on, to je učinjeno na demokratski način, što je, kako je ocijenio, potvrda demokratske zrelosti crnogorskog naroda.

Dodatan razlog zadovoljstva, po njegovim riječima su visoke ocjene međunarodnih promatrača o pripremi i tijeku referendumskog procesa. Zbog toga očekuje da će se vrlo brzo, nakon priopćavanja službenih rezultata, stvoriti uvjeti za međunarodnu verifikaciju rezultata referenduma a potom i za međunarodno priznanje Crne Gore, te za njezino uključivanje u euroatlantske integracije.

Rekao je da se nada da će Crna Gora ubrzo obnoviti pregovore s EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju kako bi taj sporazum mogao biti potpisani već potkraj ove godine.

"Puna integracija Crne Gore u EU i NATO prioritet je i strateško opredjeljenje Crne Gore", naglasio je Đukanović.

Rekao je također da je Crna Gora, za razliku od Srbije, ispunila sve obveze prema Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu i istaknuo važnost utvrđivanja odgovornosti za ratne zločine kako bi se skinula hipoteka sa cijelih naroda i kako bi se omogućila pomirba i suradnja u regiji.

Đukanović je izjavio da će se odnosi neovisne Crne Gore i Srbije od sada graditi na sasvim novim temeljima te da ranija ponuda Podgorice o Savezu neovisnih država nije više "na stolu", jer su se, kako je kazao, "i okolnosti promijenile".

Đukanović je ponovno čestitao Srbiji obnovu njezine državnosti i dodao da još nije bio u kontaktu s predstavnicima srbijanske vlasti.

Đukanović je zajamčio državljanima Srbije u Crnoj Gori sva prava koja su i do sada imali, zaštitu njihove imovine. Rekao je da će oni imati i pravo ulaska u Crnu Goru samo s osobnom iskaznicom čak i ako Srbija uvede kontrolu putovnica za crnogorske građane na granici. Rekao je da očekuje ista jamstva od službenog Beograda kada su u pitanju Crnogorci u Srbiji.

Dobri odnosi sa susjedima bit će jedan od prioriteta neovisne Crne Gore, rekao je Đukanović. Naglasio je da će Crna Gora biti čimbenik stabilnosti i integracije u regiji i pridonosit će euroatlanstkim integracijama svih zemalja zapadnog Balkana.

Đukanović je naročito pozitivno govorio o odnosima s Hrvatskom te istaknuo velike mogućnosti gospodarske suradnje, posebice u zajedničkom korištenju turističkih potencijala, čemu bi trebala pridonijeti i izgradnja Jadransko-jonske autoceste.

Đukanović je najavio nacionalno pomirenje tradicionalno podijeljene Crne Gore. Po njegovu mišljenju neće biti više potrebno da prosrpska oporba zastupa Beograd, već da se pozabavi problemima Crne Gore. On je najavio i parlamentarne izbore za kraj rujna ove godine koji će, kako je rekao, vjerojatno pružiti sasvim novu političku kartu Crne Gore.