BIRN
0

Uhapšena još dvojica osumnjičenih za genocid

FENA
Po nalogu Državnog tužilaštva, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su uhapsili Momira Pelemiša i Slavka Perića. Obojica su uhapšena na području općine Zvornik.

Pelemiš je osumnjičen kao bivši zamjenik komandanta 1. bataljona Zvorničke brigade Vojske RS-a (VRS), a Perić kao bivši pomoćnik komandanta za sigurnost 1. bataljona iste brigade. Sumnjiče se da su sudjelovali u genocidu koji je počinjen nad civilima iz Srebrenice u julu 1995. godine.

Tužilaštvo smatra da su obojica učestvovala u zatvaranjima i pogubljenjima "po prijekom postupku" oko 1.700 muškaraca u Pilici i na vojnoj ekonomiji Branjevo.

Prema zvaničnom saopćenju iz Tužilaštva, obojica će biti izvedeni pred tužioca koji će nakon saslušanja donijeti odluku o eventualnom zahtijevu za određivanje pritvora. Zvornička brigada bila je jedna od 13 koje su činile Drinski korpus koji je učestvovao u borbama u i oko Srebrenice. Komandant Korpusa je bio Radoslav Krstić koji je u Haagu osuđen na 35 godina zatvora. U presudi koja mu je izrečena navodi se da je u Srebrenici počinjen genocid, javio je danas BIRN - Justice Report.