BiH
0

Udruženje "Žena-žrtva rata" protestirat će u petak pred zgradom Tužilaštva BPK

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Članice Udruženja "Žena-žrtva rata" u petak će se okupiti pred zgradom Tužilaštva Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) u Goraždu i mirnim protestom ukazati na to da se "procesuiranje ratnih zločinaca ne ostvaruje kako bi trebalo".

Naš cilj je još jednom ukazati na činjenicu da se najveća pravda za žrtve agresije na BiH - procesuiranje ratnih zločinaca - ne ostavruje onako kako bi trebalo, prije svega jer to nije u interesu pojedinaca u organima pravosuđa, na svim nivoima, navedeno je u saopćenju što ga je potpisala predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakira Hasečić.

Protest je u Goraždu zbog nereagiranja odgovornih, prije svega onih u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), na višegodišnja upozorenja ovog udruženja da glavnog tužioca Lazara Drašku "njegova ratna biografija diskvalificira od obavljanja te funkcije".

Bakira Hasečić tvrdi da je Lazar Draško "ratni zločinac i nije mu mjesto u pravosuđu".

Udruženje "Žena-žrtva rata" odavno je upoznalo Tužilaštvo BiH o "slučaju Lazar Draško" predajom zahtjeva za pokretanje krivičnog postupka protiv Radmile Radisavljević, koja je Željku Leleku, osuđenome za ratni zločin na području Viešgrada, bila advokat.

"Ratna uloga" Radmile Radisavljević veže se za 1993. i 1994. godinu u Višegradu gdje je sudila zarobljenim civilima i pripadnicima ARBiH. Slučaj se odnosi na logor "Uzamnica" gdje je logorašima suđeno za navodni zločin protiv Srba. Sudila je, prema iskazima preživjelih logoraša, Radmila Erić Radisavljević, ratni poručnik, dok je ratni tužilac bio Lazar Draško, a advokat po službenoj dužnosti Radomir Tanasković.

"Tražimo da se protiv Lazara Draška pokrene istraga, posebno što je aplicirao za druga radna mjesta", kazala je Bakira Hasečić.