Ironično, ali pravo u srž
76

Udruženja u RS-u predložila da i penzioneri budu označeni kao strani agenti jer se finansiraju od MMF-a

S. M.
Foto: BN
Foto: BN
Povodom usvajanja Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija u Narodnoj skupštini Republike Srpske u prvom čitanju, nevladine organizacije u RS-u predložile su svoj zakon o registru agenata stranog utjecaja.
Tim povodom su udruženje građana "Restart Srpska" zajedno sa drugim udruženjima i poslanikom Liste za pravdu i red Đorđem Vučinićem organizovali konferenciju za medije.

Zakon će, između ostalog, podrazumijevati i da u registar uđu sve institucije Republike Srpske, kao i javna preduzeća i javne ustanove koje dobijaju donacije ili kredite iz inostranstva, prenosi BN.

Vučinić je rekao da su predali inicijativu za izmjene nacrta zakona o registru agenata stranog utjecaja. Tražili su da u ove izmjene budu uvršteni svi koji se finansiraju iz inostranstva, pa čak i fizička lica.

Stefan Blagić iz "Restarta" kazao je ironično da je zakon odličan i da bi bila šteta da se ne odnosi na sve, zato su uvrstili u izmjene i predsjednika i Vladu, jer su oni elementi koji dobijaju najviše stranog novca.

"Naš zakon podrazumijeva da će agenti stranog utjecaja biti penzioneri, jer se finansiraju od MMF-a, Svjetske banke i onda nam MMF kaže da nema povećanja plata. Treba obratiti pažnju i na ministre i poslanike i da se prvo provjere Srđan Mazalica, Denis Šulić, Anja Ljubojević... jer su učestvovali u projektima sa stranim finansiranjem", naveo je Blagić.

Aleksandar Žolj iz Helsinškog parlamenta kaže da se nada da će biti usvojene ove izmjene i da će se vršiti revizija poslovanja i predsjednika i Vlade Republike Srpske kao što planiraju i sa NVO sektorom.

Ovo je bila reakcija na Narodnu skupštinu koja je utvrdila nacrt tzv. zakona o stranim plaćenicima koji pogađa nevladin sektor u Republici Srpskoj.