BiH
8

Učenici nevesinjske škole zbog zemljotresa poslani kućama

Piše: I. P.
Foto: Opstinanevesinje.rs.ba
Foto: Opstinanevesinje.rs.ba
Djeca prve smjene u nevesinjskoj osnovnoj školi "Risto Proroković" puštena su jutros kućama, a nakon zemljotresa koji je pogodio južni dio Bosne i Hercegovine.

Kako je za Klix.ba potvrdila direktorica spomenute škole Mara Šaran, djeca su nakon zemljotresa bez panike i u miru poslana domovima zbog bojazni da bi se podrhtavanje moglo ponoviti.

Kako je potvrđeno, zgrada škole je izgrađena 1960. godine tako da je rukovodstvo procijenilo da je ostanak djece u prvoj smjeni nepotreban rizik. Druga smjena školaraca prisustvovat će nastavi u redovnom maniru.

Podsjećamo, jutros u 10:38 sati zemljotres jačine 4,2 stepena po Richteru pogodio je područje Hercegovine, a epicentar se nalazio nedaleko od Blagaja na dubini od 12 kilometara.

Pored kratkoročnog problema zemljotresa, osnovna škola već četiri dana, zajedno sa ostatkom Nevesinja, nema dotok pitke vode zbog kvara na glavnoj dovodnoj cijevi koju od petka pokušavaju popraviti službenici Vodovoda Nevesinje. Zbog toga djeca danima pohađaju školu kroz skraćene časove.