BiH
59

Učenici iz Sarajeva boravili u Friedrichshafenu

Klix.ba
Zahvaljujući Fondaciji SHL (Schueler Helfen Leben), Njemačkoj ambasadi u Sarajevu i Paktu za stabilnost jugoistočne Evrope 20 učenika Osnovne škole "Musa Ćazim Ćatić", u pratnji nastavnica Belme Smailagić i Samire Numić-Okanović, učestvovali su od 17. do 24.05. u Programu razmjene učenika.

U navedenom periodu su boravili u Friedrichshafenu i zajedno sa partnerskom školom Graf-Soden Realschule realizovali zajednički projekat - fotoizložbu.

Ovu razmjenu su naši učenici iskoristili za usavršavanje njemačkog jezika, upoznavanje nove kulture, historijske baštine, sklapanje novih poznanstava ali i za promociju grada Sarajeva koji je sa Friedrichhafenom partnerski grad još od 1972. godine.

Tema izložbe koju je svečano otvorio dogradonačelnik Holger Krezer je bila "Arhitektura Sarajeva kroz 100 fotografija",što je i simbolično vezano za obilježavanje 100 godina Sarajevskog atentata. Izložba je upriličena u Gradskoj vijećnici i bit će otvorena do sredine juna.

Učenici i nastavnice su se vratili u Sarajevo prepuni vrlo lijepih utisaka i oduševljenja, te s nestrpljenjem očekuju septembar kada će učenici iz Graf-Soden Realschule biti njihovi gosti sedam dana.