Saborna crkva u Sarajevu
0

U toku konzervacija i restauracija ikonostasa

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U Sabornoj crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu u toku je konzervacija i restauracija ikonostasa i 69 ikona na njemu, te Hristovog groba, što obavljaju stručnjaci iz Banjaluke.

Starješina Saborne crkve u Sarajevu otac Borislav Livopoljac pojašnjava da bi u okviru ovih radova, čija vrijednost iznosi 45.000 KM, konzervatori i restauratori trebalo da očiste ikonostas i na pojedinim njegovim dijelovima urade pozlatu.

On je istakao da će sama konstrukcija ikonostasa biti obavljena nakon unutrašnjih građevinskih radova, kada statičari i arhitekte završe svoj dio poslova.

Neobični ikonostas

Restauratori koji su se prihvatili ovog delikatnog zadatka posebno ukazuju na neobičnost i jedinstvenost ikonostasa, pojašnjavajući da u BiH ne postoji nijedan sličan. Tu prvenstveno misle na masivnost i konstrukciju koja se nalazi iza ikonostasa.

"Neobično je vezan i na čudan način stoji sam krst sa jabukom na ikonostasu. Nema nosača koji ga drže" - kažu restauratori, naglašavajući da nepoznanicu predstavlja sudbina ikonostasa kada se ta konstrukcija skloni i izražavaju strahovanje da bi to moglo da izazove određene probleme.

Prema njihovom mišljenju, moguće je i da je centralna greda koja drži ikonostas ili trula ili da nije dobro pričvršćena za stubove.

Ikonostas dimenzija 20h15 metara izgrađen je 1870. godine, kada je i pozlatom ukrašeno 118 metara kvadratnih ikonostasne pregrade. Konstrukciju ikonostasa su na licu mjesta napravili i postavili ruski majstori.

Isti majstori uradili su i arhijerejski tron i propovjedaonicu.

Restauracija i konzervacija 69 ikona

U vrijeme građevinskih radova ikonostas će biti zaštićen, a prije toga će sa njega biti skinuto 69 ikona koje će, kao i Hristov grob, biti transportovane u atelje i radionicu, gdje će se obaviti njihova konzervacija i restauracija.

Sve ikone su urađene od 1869. do 1871. godine u Trojice-Sergijevoj pustinji - manastiru u mjestu Streljna, kod Sankt Peterburga.

Ikone je radila grupa ikonopisaca pod vođstvom arhimandrita Ignjatija Mališeva i one su dar ovog manastira i imućnijih Rusa.

U Sabornu crkvu su 1871. godine stigle 73 ikona, ali je na ikonostasu bilo mjesta za 69, pa su ostale četiri postavljene na zidove pored ikonostasa. Tih ikona sada nema i ne zna se gdje su.

U gornjim dijelovima ikonostasa ikone su u velikoj mjeri prekrivene čađu, prljavštinom i ptičijim izmetom i za sada na njima nisu primijećena veća fizička oštećenja.

U donjem dijelu ima oštećenja, a na pojedinim dijelovima biće potrebno ponoviti restauratorske radove na mjestima na kojima su oni ranije izvedeni.

Prvo će se pristupiti konzervaciji ikona, odnosno čišćenju najblažim rastvorima da se nikako ili što manje ošteti bojeni sloj, jer je veoma bitno kako će se prilikom konzervacije i restauracije ponašati boja.

Platno na ikonama nalazi se u dobrom stanju, kao i nosači. Nema crvotočine i platno se ne mora skidati sa ramova i ponovo postavljati i zatezati.

Konzervacija i restauracija ikona trebalo bi da bude završene za tri mjeseca, jer će na tom poslu biti angažovan veliki broj stručnjaka. U normalim uslovima ovakva vrsta radova trajala bi godinu dana.

U okviru ovog posla predviđene su i konzervacija i restauracija djela Paje Jovanovića "Hristovo raspeće“ iz 1921. godine, dimenzija oko 280 puta 170 centimetara. Interesantno je da se ovo djelo ne pominje ni u jednoj literaturi.

Prema riječima oca Borislava, nakon okončanja ovih radova trebalo bi izvršiti konzervaciju i restauraciju propovjedaonica, arhijerejskog trona, baldahina u oltaru i ostalog drvenog mobilijara.