BiH
0

U Sarajevu predstavljena Biblioteka energetske efikasnosti

FENA
USAID-ov projekt Ekonomija energetske efikasnosti (3E), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Njemačka razvojna agencija (GIZ) predstavili su danas u Sarajevu zajednički izdavački projekt Biblioteke energetske efikasnosti (EE Biblioteka) u BiH koja je smještena u Američkom kutku u Biblioteci grada Sarajeva.

Biblioteka se sastoji od sedam edukativnih publikacija za energetsku efikasnost (EE) u BiH.

One sadrže informacije o EE koja je povezana sa sistematskim upravljanjem energijom u gradovima, provođenjem energetskih pregleda objekata, monitoringom i mjerenjem utroška energije, stvarnim načinima finansiranja projekta implementacije mjera EE kao i uređenja naših ureda u skladu s preporukama “zelenog ureda”.

Predstavnici USAID-a, UNDP-a i GIZ-a u svom uvodnom obraćanju naglasili su značaj općeg i stručnog obrazovanja o EE i izrazili zadovoljstvo doprinosom tih organizacija ovakvom procesu pokretanjem zajedničkog projekta EE Biblioteke i izdavanje prvih sedam publikacija.

„Kao dio opredijeljenosti vlade SAD-a u rješavanju klimatskih promjena, USAID-ov projekt 3E radi na promociji energetske efikasnosti da bi se sačuvala energija i smanjila emisija stakleničkih gasova“, istakao je šef misije USAID-a Allan Reed dodajući da ove publikacije predstavljaju doprinos podizanju svijesti i znanja javnosti o zaštiti okoline i EE.

Energetska efikasnost, kako je kazao zamjenik stalnog predstavnika UNDP-a Peter van Ruysseveldt, ima strateški prioritet za UNDP u BiH i razlog je udruživanju UNDP-a s drugim razvojnim agencijama da bi pomogli državi da poveća EE u svim sektorima.

„Trenutni nivo svijesti o EE u BiH je dosta nizak. Međutim, na lokalnom, regionalnom i državnom nivou, svijest o važnosti mogućih dobrobiti od povećanja EE sve više raste“, kazala je ORF menadžerica za jugoistočnu Evropu Alexandra Hilbig. Naglasila je da ima još dosta posla da se uradi da bi se poruka proširila i došla do svih građana, kao i do donosioca odluka na svim nivoima. Publikacije su predstavili jedan od urednika EE Biblioteke Raduška Cupać iz UNDP-a i autori knjiga Dušan Gvozdenac, Petar Gvero i Semin Petrović.

Predstavljene su knjige: Vodič kroz Zeleni ured - Priručnik, Vodič kroz Zeleni ured - Radna knjiga, Priručnik za provođenje energetskih pregleda zgrada, Priručnik za sedmičnu i dnevnu analizu i interpretaciju podataka o potrošnji energije, Priručnik za upravljanje energijom u gradovima, kantonima i općinama, Ekonomska i finansijska analiza projekata energijske efikasnosti te Vlastita procjena lokalne zajednice u vezi s motivisanosti za projekte energetske efikasnosti.

Predstavljene su i dvije brošure namijenjene široj publici: Prihvatite izazov težak jednu tonu CO2 i 200 EE savjeta - kako efikasnije koristiti energiju, živjeti kvalitetnije i plaćati manje.