BiH
0

U Sarajevu održan koncert povodom blagdana Svih svetih i Dana mrtvih

FENA
U organizaciji HKD "Napredak", sinoć je u sarajevskoj katedrali održan koncert povodom blagdana Svih svetih i Dana mrtvih.

Posebnost koncerta je što je izvedeno djelo Dona eis requiem, domaćeg autora, svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije don Dragana Filipovića.

Na koncertu su nastupili Akademski zbor Pro Musica – Katedrala Mostar, solistica Amira Voljevica, korepetitorica Marijana Pavlović, Komorni sastav Simfonijskog orkestra - Mostar, te zborovođa Dragan Filipović i dirigent Julio Marić koji je i načinio orkestraciju ovog rekvijema.

Kako je saopćeno iz HKD "Napredak", koncert je bio na razini. Posebno su se izvrsnima pokazali članovi zbora koji su mahom amateri i studenti iz raznih krajeva BiH.

-Nije ovo requiem – misa za pokojne, u pravom smislu te riječi, kao ni glazbena forma kao takva. Ovo je molitva za pokojne, nas koji smo preostali na ovoj obali života i susret onoga koji je otišao, pokojnika s Vječnim, napisao je don Dragan u programu koncerta.

Ovo djelo premijerno je izvedeno prošle godine u Mostaru, a u organizaciji dubrovačkog "Napretka" izvedeno je i u Dubrovniku.

Danas će rekvijem biti izveden u Mostaru, a sutra u Šibeniku.