Komentari (60)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Čovjek može puno učiniti ako hoće. Gospođa Irby je to svojim djelom pokazala, i hvala joj na tome.
velika zena sa velikim srcem
@Lord, tebe nije majka rodila, tebe je krava otelila, ti si tele, june na koje treba stavit samar, koje radi i koji je obicni poslusnik, a nisi u stanju da sredis svoj vlastiti zivot...sam ti nick kaze da si izfrustriran, ponajvise seksualno
Zbog ovakvih komentara, akomulirane mrznje naroda, bosne nikad nece biti
mars seljaci i sandzaklije vi znate ko je mis irbi.sjeme vam se zatrlo vi samo znate za nadju dizdarević pokrivenu spodobu ušljivu
Činjenice : bila aristokratske krvi, vodila škole za djevojke, bolnice i radila za interese ,prvo svoje zemlje (i to \"under cover\"što je evidentirano u arhivama KundK monarhije) pa onda za \"velikosrpsku -rojalističku stvar\". To je i sama govorila i otvoreno izražavala odbojnost prema lokalnim nehrišćanima te promovirala i podržavala velikosrpske težnje. O tome su mnogi engleski autori pisali a možda najnoviji i Noel Malcolm. Lično ne zamjeram nekom što je \"velikosrbin\" ali mi smeta kada je to na uštrb Bosne ili nesrba. Ako je čitalac srbin možda će razumijeti kada pročita da neko želi u Beogradu praviti muslimansku državu kao što je ona govorila u Sarajevu. Dakle za humanitarni rad možda i slijedi ulica ali me je stid da se toliko veliča kao prosvjetiteljka i tako ružno odgovara pojedinim komentatorima-predpostavljam Bosancima koji svom najvećem prosvjetitelju i velikom reformatoru obrazovnog sistema ni ime ne znaju a kamoli da ga veličaju ili daju ulicu. Ko je Hamdija Mulić?
Konacno jedan kompletan clanak na S-x-u sa svim informacijama a ne samo stura vijest, nestio u stilu Avaza..... Inace ove stvari mi nisu bile poznate i zaista sa pravom iam svoju ulicu u Sarajevu.
Cuj ti ovih \"onlajn revolucionara\" ... :D Sve do jednog \"tihi heroji\" :D No dobro, samonazvani \"sarajlije i bosanci\" i \"borci za pravdu\", znate sta ste i ko ste kad ostanete sami sa sobom :D zato shhhhhh bjedo ! :D
Adrian, Depo, a otkud vama toliko saznanje o toj zeni? imali ste predmet u skoli o njoj ili....? bilo bi lijepo da podijelite tu informaciju sa nama.
ili nek\' se neka od ulica u Zabrdzu nazove po njoj -- tamo ima puno zahvalnih Pravoslavaca!
pa bas i ja nesto razmisljam, ako je bila dobrotvor za sve Sarajlije kako to da je samo Pravoslavno drustvo obiljezilo tu godisnjicu -- ili je svojataju, kao sto to srbi obicno rade ili je ona stvarno radila samo za provoslavce? ako je tako, predlazem da se ukine naziv te ulice! ima li iko zasluzniji za pomoc Sarajlijama od mis Irbinove? ako nema, neka ostane ona, da se ulica ne bi, na daj boze, zvala bezimena!
Pranje i sranje mozga SANU staba je CRKLO za sva vremena...Skontaj to srpche, divljacki brabonjku. Jos ne znate sta vas ceka srbi. Sve na svoje vrijeme.Necisticka bagro srpskih genocidnih seljobera.
Ja sam mislio da je Sarajevo multietnicki grad i da su Srbi sastavni dio Sarajeva? Po ovim komentarima oni to nisu. Vazno je da turski osvajaci ne smetaju. Treba javno da se kaze Sarajevo je muslimanski grad i u Sarajevu se zeli ponistiti sve sto ima ili je nekad imalo veze sa krscanstvom, pa tako i jadnu Miss Irby.
Kakav si ti i.sf.ru.st.ri.ra.ni i.d.i.o.t, pa to je nevjerovatno. E upravo zbog takvih kao što si ti i tebi sličnih se i vodio rat na ovim prostorima. Nikad ovaj napaćeni narod uz takve pacijente neće imati napretka i prosperiteta. Eto nek su milošević, tuđman i alija uradili nešto za svoj narod. Pogledajte se gdje ste i jedni i drugi i treći!!! Fino vam je svima, svak u svom toru, a gladni, žedni, goli i bosi. I usput, ako ti je dotična engleskinja toliko mrska, što si dao sebi nik Lord, kad je to engleska plemićka titula. Bolje da si se nazvao janičar ili spahija ili ujo ili K.R.E.T.E.N jer bi ti to najbolje stajalo!!!
PROKLETA VJESTICA!! GORILA U PAKLU!
svaka joj čast. pomagala je kršćansku djecu ne samo u bih već i na širem prostoru. počivala u miru božjem!
Bitno je napomenuti da je Irby djelovala izuzetno prosrpski i jednostrano (da ne spominjemo kasniju ulogu koju je imala u posrbljavanja Bosanskih pravoslavaca za vrijeme Austrougarske) za vrijeme tzv. ustanka 1875 tj. još jednog genocida nad Bošnjacima od kojeg se recimo Bošnjaci I.Hercegovine nikada nisu oporavili. Tadašnja Evropska štampa i slični kršćanski misionari su bili listom na strani \"jadnih kršćanskih kmetova\" i podržavali su \"istrebljenje mrskog Turčina iz Evrope\". O čemu se zaista radilo i šta se dešavalo može se naći na: http://kiraethana.wordpress.com/category/historija-bih/bosna-u-osmanskom-razdoblju/