BiH
2

U RS-u plaće niže, cijene više

FENA
Prosječna neto plaća isplaćena u septembru ove godine u Republici Srpskoj (RS) iznosila je 834 KM i manja je nominalno za 0,5 posto, a realno za 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Do smanjenja prosječne neto plaće u septembru 2016. u odnosu na august 2016. došlo je uglavnom zbog manjeg broja plaćenih prekovremenih sati rada u područjima djelatnosti vađenje ruda i kamena, te proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija.

U odnosu na isti mjesec prošle godine, prosječna neto plaća nominalno je ostala na istom nivou, dok je realno veća za 1,2 posto, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku.

Prosječna bruto plaća isplaćena u septembru 2016. godine iznosila je 1.341 KM.

Najviša prosječna neto zarada i dalje je u području finansijske i djelatnosti osiguranja i to 1.299 KM, a najniža u administrativnim i pomoćno uslužnim djelatnostima, svega 525 KM.

U septembru 2016., u odnosu na august 2016., nominalni rast neto plaće zabilježen je u područjima ostale uslužne djelatnosti 3,5 posto, finansijske i djelatnosti osiguranja 2,5 posto i stručne, naučne i tehničke djelatnosti 1,5 posto.

Istovremeno, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u RS-u, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u septembru 2016. u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su više za 0,1 posto, dok su na godišnjem nivou u prosjeku niže za 1,2 posto.

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene zabilježene su u pet, niže u četiri, dok su cijene u tri odjeljka u prosjeku ostale nepromijenjene.

Najveći rast cijena u septembru zabilježen je u odjeljku odjeća i obuća (tri posto) usljed viših nabavnih cijena konfekcije za novu sezonu jesen-zima, zatim u sektoru stanovanje (0,6 posto) usljed viših nabavnih cijena energenata za domaćinstvo u ovom periodu, od kojih najviše u grupama ugalj (5,9 posto) i drvo za ogrjev (1,1 posto), zatim slijedi odjeljak prijevoz s višim cijenama u grupi goriva i maziva (1,3 posto) i zdravstvo u kojem su više cijene zabilježene u grupi farmaceutski proizvodi (0,4 posto), podaci su entitetskog Zavoda za statistiku.