BiH
1

U porastu vodostaj Save kod Bosanskog Broda, Šamca i Orašja

Anadolija
Vodostaj rijeke Save je i dalje u porastu, duž cijelog toka. Visina vodostaja u Bosanskom Brodu iznosila je 660 centimetara jutros u sedam sati, što je za četiri centimetra više nego jučer u isto vrijeme, saopćeno je Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), prenosi Anadolu Agency. 

U Bosanskom Šamcu vodostaj Save je jutros za osam centimetara viši nego jučer i iznosio je 583 centimetra, dok je vodostaj u Orašju 799 centimetara i za 11 centimetara je viši nego jučer. 

U Općini Doboj Istok rijeka Spreča je poplavila oko 150 hektara poljoprivrednog zemljišta. U naselju Luke, Mjesna zajednica Klokotnica, ugroženo je više stambenih objekata od lokalnih bujičnih vodotoka. 

Vodostaj rijeke Spreče u općini Gračanica u laganom je opadanju, a nivo vode na mjernom mjestu kod  Karanovačkog mosta je 340 centimetara (kritična tačka je 300 cm, kada se preduzimaju redovne mjere odbrane od poplava). Rijeka Spreča je poplavila oko 50 hektara priobalnog i poljoprivrednog zemljišta. Nema ugroženih stambenih, privrednih ni infrastrukturnih objekata.

Jučer se u Srebreniku usljed jakog pljuska izlila rijeka Tinja iz svog korita u naselju Tinja i pri tome poplavila nekoliko pomoćnih objekata (garaže). Tom prilikom intervenisala je PVJ Srebrenik koja je u dva navrata crpila vodu iz dvorišta i garaže u MZ Tinja i Potpeć. Prestankom kiše došlo je do povlačenja vode u korito.

U općini Tuzla jučer se uslijed jakog pljuska izlio Čanićki potok u naselju Dobrinja i tom prilikom ugrozio tri stambena objekta. Do dolaska PVJ Tuzla voda se povukla tako da vatrogasci nisu imali potrebe za intervencijom.

U općini Živinice rijeka Spreča je poplavila oko 50 hektara priobalnog i poljoprivrednog zemljišta, saopćeno je iz FUCZ.