BiH
0

U Parlamentu prihvaćen Hećin prijedlog mjera za zeničku Željezaru

FENA
Nakon cjelodnevne poslaničke rasprave o ugovoru iz 2004. godine koji se odnosi na privatizaciju Željezare Zenica, današnja vanredna sjednica Predstavničkog doma posvećena isključivo ovoj temi, okončana je u poslijepodnevnim satima prihvatanjem zaključaka koje je predložio federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo.

On je napomenuo da su zaključci usaglašeni sa Sindikatom Mittal Steela d.d. Zenica, a to je aktuelni većinski vlasnik, odnosno pravni subjekt nastao u procesu privatizacije Željezare.

Prihvaćenim Hećinim zaključcima Federalna vlada je zadužena da potpiše aneks privatizacijskog ugovora iz 2004. godine i produži vrijeme uspostave pune integralne proizvodnje u Mittal Steelu čiji rezultat treba da budu od dva, do dva i po miliona tona čeličnih proizvoda te zapošljavanje 4.000 do 4.500 radnika. U aneksu ugovora treba, ako je moguće, predvidjeti instrumente za obezbjedjenje ugovornih obaveza (bankarska garancija i drugi instrumenti), zaključeno je također.

Drugim prihvaćenim zaključkom Federalna vlada je zadužena da posredstvom svog Ministarstva energije, rudarstva i industrije te Ministarstva za rad i socijalnu politiku zajedno s predstavnicima Sindikata Mittal Steala Zenica, u pregovorima s poslodavcima u Mittal Stealu obezbijedi ispunjenje svih preuzetih obaveza iz socijalnog paketa reguliranog ugovorom i utvrdi štetu po Federaciju nastalu eventualno zbog nepokretanja integralne proizvodnje.

Pregovore treba početi najkasnije do 10. septembra ove godine, kako bi Sindikat Mittal Steala mogao da se očituje o najnovijem generalnom štrajku radnika, najavljenom za 13. septembar ove godine u kompaniji.

Vlada FBiH također je zadužena da insistira na provođenju mjera zaštite okoliša kako bi bili osigurani sigurniji i zdraviji uvjeti rada zaposlenih.

Posljednjim zaključkom koji je predložio ministar Hećo, a prihvatila većina poslanika federalnog Predstavničkog doma, Vlada je zadužena da prati izvršenje ugovorenih obaveza uz detaljnu analizu dospjelih ugovornih obaveza u skladu s pozitivnim propisima FBiH, kao i odredbama ugovora te da najmanje jednom u šest mjeseci informira o tome Parlament.

Današnju vanrednu sjednicu u Parlamentu o privatizaciji zenicke Željezare inicirali su poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) - Sefer Halilović. Iz SDP-a je pritom saopćeno da su se poslanici ove stranke odlučili na taj korak nakon što su od novinara uspjeli dobiti ugovor o privatizaciji iz 2004. godine koji federalna vlada nije davala na uvid Parlamentu i javnosti i pored insistiranja iz ove stranke u više navrata.

Ugovor je, prema ocjeni SDP-a, skandalozan. Nisu ispoštovane propisane obaveze, a umjesto predviđenog novog zapošljavanja, u Željezari je bilo i novih otpuštanja radnika.

Istovremeno je Sindikat Mittal Steala najavio generalni štrajk nezadovoljnih radnika u ovoj kompaniji za 13. septembar ove godine uz osnovni radnički zahtjev da cijena njihove netosatnice bude povećana i da ne smije biti manja od 2,5 KM. Radnici također između ostalog traže bolju radnu sigurnost u Željezari.

Iako su SDP i BPS - Sefer Halilović bili inicijatori današnje sjednice, poslanici su većinom glasova odbili zaključke, predložene zajednički iz ovih stranaka, uporedo s Hećinim zaključcima.

SDP-e i BPS su između ostalog predlagali da Vlada FBiH najkasnije do 1. oktobra ove godine napravi analizu izvršenja privatizacijskog ugovora od 2004. godine i dostavi je Parlamentu FBiH s prijedlogom mjera za prevazilaženje posljedica neizvršenja ugovora, s posebnim akcentom na pokretanje integralne proizvodnje u zeničkoj kompaniji.

Trazeno je također i da nadležne državne institucije ispitaju štetnost potpisivanja i realizacije tog ugovora te poduzmu adekvatne zakonske mjere.