Sportisti u politici
85

U novoj Vladi KS će biti dvojica DIF-ovaca, a u prethodnim godinama su postali konstanta u vlasti

N. V.
Omer Osmanović i Kenan Magoda
Omer Osmanović i Kenan Magoda
U posljednjih nekoliko godina u sarajevskoj politici je intenzivirana prisutnost kadrova sa Fakulteta za sport i tjelesni odgoj Univerziteta u Sarajevu, a u novoj vladi kantona imat ćemo dvije takve osobe.

Kenan Magoda je novi DIF-ovac u Vladi KS i za njega je rezervisana pozicija ministra kulture i sporta. S obzirom na diplomu, može se reći da je Magoda kvalifikovan za ovu poziciju, međutim protiv njega su se pobunili i u njegovoj stranci i to zbog tvrdnji bivše supruge da ju je zlostavljao.

Osim Magode, i u ovom sazivu se u vladi našao Omer Osmanović kao ministar za boračka pitanja, koji je na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj odbranio čak i doktorsku disertaciju.

U prethodnim sazivima Skupštine KS smo također imali bivših studenata Fakulteta za sport u Sarajevu, a to su Sabahudin Delalić (SDA), Amer Kapo (SBB), Sejo Bukva (NiP) i drugi. Također i u ranijim sazivima vlade, unazad nekoliko godina, popularizacija "DIF-ovih" ministara je očigledna.

U prethodnom sazivu su bila trojica svršenika Fakulteta za sport u Sarajevu, a to su Samir Avdić koji je bio NiP-ov ministar za sport, Omer Osmanović koji je i u ovom sazivu kandidat za ministra za boračka pitanja te Adnan Delić, koji je bio ministar privrede i čije kompetencije su mnogi propitivali, upravo zbog nepovezanosti onoga što je studirao sa resorom na čijem je čelu.

Također je u jednoj od starijih vlada, sa ovog fakultet bio i SDA-ov ministar za sport Kenan Alikadić, zatim SBB-ov Ismir Jusko koji je bio ministar policije i ministar za boračka pitanja te SDA-ov ministar za nauku Elvir Kazazović.

"Najpoznatiji" DIF-ovac i na najvišoj funkciji od svih je Elmedin Konaković koji je čak državni ministar za vanjske poslove, a ranije je bio u Skupštini Kantona Sarajevo, kao i premijer kantona. U Sarajevu je popularan još jedan političar iz NiP-a koji je završio isti fakultet kao i njegov stranački lider, a to je Nermin Muzur.

Zbog svojih diploma, javnost je često propitivala kompetenciju gore navedenih političara, a Skupština KS je čak insistirala na usvajanju zaključka kojim bi se osudilo omalovažavanje bivših studenata ovog fakulteta u politici.