Naredio ubistva civila
0

U Bijeljini uhapšen Goran Sarić optužen za ratni zločin

Sarajevo-x.com
Po nalogu Tužilaštva BiH, službenici SIPA-e su na području Bijeljine lišili slobode Gorana Sarića, osumnjičenog da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na području Bijeljine, lišili su slobode osumnjičenog Gorana Sarića, rođenog 18. septembra 1964. godine u Konjicu, nastanjenog u Bijeljini.

Osumnjičeni Goran Sarić je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a osumnjičen je da je u mjesecu junu 1992. godine, naredio ubistvo 10 civila bošnjačke nacionalnosti, te zarobljavanje i progon većeg broja osoba, uglavnom žena i djece bošnjačke nacionalnosti, sa područja sarajevskih naselja Nahorevo, Poljine i drugih mjesta.

Osumnjičeni je u navedenom periodu obnašao dužnost načelnika policijske stanice Srpske opštine Centar, a tereti ga se da je izvršenim radnjama počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni će tokom dana biti predat Tužilaštvu BiH, gdje će ga postupajući tužilac ispitati nakon čega će odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.