BiH
21

U Bihaću održana protestna šetnja za stradale studentice Selmu Agić i Editu Malkoč

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
​U organizaciji Unije studenata Univerziteta u Bihaću danas je u ovom gradu održano mirno okupljanje i protestna šetnja u spomen na tragično preminule studentice sarajevskog univerziteta Selmu Agić i Editu Malkoč.

Studenti, profesori, članovi akademske zajednice te brojni građani Bihaća današnjom mirnom protestnom šetnjom ulicama Bihaća i simboličnim porukama željeli su skrenuti pažnju na obijesnu vožnju i vozače koji, kako su kazali, "kontinuirano i bezobrazno krše mnoge zakonske i moralne propise".

"Kao grupacija koja se prije svega zalaže za prava, interese i zaštitu studentske populacije, nastojimo graditi zdrave vrijednosti u našem društvu. Jedna od stradalih studentica je sa prostora našeg kantona, a i mladi su najveće žrtve silnika sa ulica, tako da smo osjećali dvostruku odgovornost da barem nešto pokušamo uraditi kako bismo osvijestili građane", kazao je za Klix.ba Dino Felić, predsjednik Unije studenata Univerziteta u Bihaću.

Iz Unije su poručili da na ovaj način žele alarmirati policiju, tužilaštvo i sve odgovorne čimbenike zbog sveprisutnog i gorućeg problema, te poslati jasnu poruku kolegama studentima, ali i široj društvenoj zajednici da brzina ubija.

Bišćanin Anel Kajtezović odlučio se pridružiti okupljenim studentima ističući da je u pitanju građanska dužnost.

"Ovo je nenormalno što se dešava. Ne samo u Sarajevu, već i Bihaću, Cazinu, ili bilo kojem drugom gradu u našoj zemlji. Svi mi znamo ko je grupa od 10 ili 20 manijaka koji divljaju našim ulicama. Zna to i policija. Međutim, to ih opet ne sprečava da to kontinuirano, iz dana u dan, čine", kaže Kajtezović.

Okupljeni su bacili i 21 bijelu ružu sa Gradskog mosta te na simboličan način obilježili strašnu tragediju koja je uznemirila cjelokupnu bh. javnost.

U narednom periodu u saradnji sa MUP-om USK Unija studenata Univerziteta u Bihaću će nizom edukativnih radionica i predavanja nastojati dati svoj doprinos u razvoju svijesti populacije mlađih vozača, kako bi preventivno djelovali na moguće ponavljanje nemilih scena sa sarajevskih ulica.