BiH
46

U bh. gradovima predstavljen Ženski sud BiH - podrška žrtavama ratnog silovanja

Piše: E.S.H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U sedam gradova u Bosni i Hercegovini danas se održava ulična akcija koja ima za cilj predstavljanje Ženskog suda BiH i pružanje doprinosa u podizanju svijesti kod građana i građanki BiH o položaju žena koje su preživjele ratna silovanja i torturu tokom rata.

Vildana Džekman aktivistkinja Fondacije CURE je pojasnila da je Ženski sud način da žene govore o onome što su preživjele u ratu, da govore o pravima koja nisu ostvarena, ali i da daju priliku ženama koje nisu ostvarile pravdu kroz institucionalni mehanizme. Ženski sud je prostor u kojem žene mogu dobiti sigurnost i mogućnost da kažu istinu.

"Ženski sud je feministički način pravde, mjesto gdje se skupljaju žene koje su preživjele torturu u ratu, a osnovan je u Pakistanu 90-tih godina. Danas postoji veliki broj država koje imaju ovu vanisntitucionalnu ustanovu gdje žene pričaju o onome što su preživjele i o svojim pravima koja su prekršena", pojasnila je Džekman.

Navodi i da je ovo početak borbe, a cilj je da se okupe žene, naročito heroine koje su dale svoj doprinos u ratu, a nevidljive su zbog lošeg tretmana sudova na nacionalnom i međunarodnom nivou.

"Žene nisu dobile svoju satisfakciju, mnogo ih je nezaposlenih i nažalost mnogo je njih koje nisu ni saslušane. Ženski sud je mjesto gdje ćemo raditi na tome da se njihove potrebe čuju", rekla je za Klix.ba Vildana Džekman.

Jadranka Miličević, članica regionalnog odbora Ženskog suda nam je rekla da se današnjim okupljanjem u sedam gradova želi skrenuti pažnja na pitanje žena koje su preživjele ratno silovanje i na to što nisu uspjele da ostvare osnovna prava.

Dodala je da je prije dvije godine napravljena strategija za rješavanje problema žena žrtava, ali da to još uvijek nije ostvareno.

"Neka neko iskoristi to za svoju predizbornu kampanju, samo neka se riješi pitanje žena. Samo 890 žena u Federaciji BiH ostvaruje pravo na penziju, a po podacima Medike iz Zenice, više od 20.000 žena se od 1993. godine do danas prijavilo kao žene žrtve silovanje i torture", rekla je Miličević za Klix.ba

"Ženski sud BiH - borba za prava žrtava ratnog silovanja" je šansa da se osnaži tranzicijska pravda borbe civilnog društva sačinjenog uglavnom od žena, otvaranjem dijaloga sa vlastima oko važnosti oko važnosti poboljšanja ljudskih prava žena koje su preživjele ratna silovanja, seksualna zlostavljanja i druge oblike torture.