Sve strožije zabrane
107

Talibani uhapsili grupu djevojčica zbog "lošeg hidžaba", šminkanja i učenja engleskog jezika

L. S.
Sve čvršći stisak Talibana na pravima žena ostavio je mnoge djevojke zatvorene u kućama (Foto: EPA-EFE)
Sve čvršći stisak Talibana na pravima žena ostavio je mnoge djevojke zatvorene u kućama (Foto: EPA-EFE)
Djevojčice od 16 godina uhapšene su prošle sedmice u prijestolnici Avganistana, Kabulu, zbog "lošeg hidžaba", šminkanja i učenja engleskog jezika.
Od preuzimanja vlasti u Afganistanu u avgustu 2021. godine, talibani su dodatno ograničili ženama pristup obrazovanju, zapošljavanju i javnim prostorima. Tačnije, Afganistan je jedina zemlja na svijetu s ograničenjima u obrazovanju žena.

U maju 2022. godine odredili su da se žene pokrivaju od glave do pete, otkrivajući samo oči. Zbog toga su uhapšene djevojčice optužene da su "širile i podsticale druge da nose loš hidžab".

Jedna od djevojčica, Lale (16), podijelila je neugodno iskustvo, prenosi Guardian, kada je rekla da su je uhapsili talibani zajedno sa nizom drugih djevojaka na času engleskog jezika, a onda su ih uvukli u policijski kamion. Čak je i njen otac kasnije teško pretučen jer je navodno odgajao nemoralnu devojku.

"Moja odjeća je bila skromna i čak je uključivala masku za lice, što je mjera predostrožnosti koju sam usvojila nakon preuzimanja vlasti talibana, ali svejedno su me tukli, insistirajući da mi je odjeća neprikladna", podijelila je Lale.

Lale je rekla da su nju i ostale djevojčice talibani u više navrata proklinjali kao nevjernice zbog učenja engleskog jezika i težnje da odu u inostranstvo.

Zadržali su ih u pritvoru dvije noći, a puštene su zapravo tek onda kada su potpisale dokument kojim se obavezuju da neće napuštati svoj dom bez obaveznog pokrivala za glavu.

"Bilo mi je zabranjeno da pohađam školu kada su talibani preuzeli vlast 2021. godine, a sada ne mogu čak ni na privatne časove. Više ne mogu da zamislim ništa za svoju budućnost osim da ostanem kod kuće i da se udam", ožalošćeno je podijelila Lale.

Zabihullah Mudžahid, glavni glasnogovornik Talibana, izjavio je u glasovnoj poruci za Guardian da su porodice zatočenih djevojaka izrazile zabrinutost da njihove kćeri podržavaju strane grupe da promoviraju "loš hidžab".

"Kao rezultat toga, oni su odvedeni u policijske stanice i pušteni uz kauciju", rekao je on i dodao da takva hapšenja "nisu uobičajena praksa".

Talibani su globalno osuđivani zbog zabrane školovanja djevojčicama i ženama nakon šestog razreda, uključujući univerzitete. Medrese su jedna od rijetkih opcija za djevojčice nakon šestog razreda da dobiju bilo kakvu vrstu obrazovanja.