Prema brojkama
20

Zanimljivi podaci o ženama u BiH: Koliko godina je imala najstarija nevjesta, a kada u prosjeku rađaju

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Žene u Bosni i Hercegovini u prosjeku se udaju s 27,55 godina, rađaju s 27,4; a povodom Dana žena istaknuti su i drugi zanimljivi statistički podaci koji se tiču "nježnijeg spola".

Iz Zavoda za statistiku Republike Srpske povodom Dana žena objavili su nekoliko statističkih podataka s najbitnijim pokazateljima koji se tiču žena. S tim u vezi kontaktirali smo i Federalni Zavod za statistiku kako bi kompletirali pregled na nivou Bosne i Hercegovine.

Prosječna starost majke prema rođenju prvog djeteta u Federaciji BiH iznosila je 27,1 godina, dok je u Republici Srpskoj 27,7 godina.

Prosječna starost nevjeste u FBiH iznosi 26 godina, a u Republici Srpskoj 29,1 godina. Kada govorimo o očekivanom trajanju života za žene u Republici Srpskoj on iznosi 79,69 godina, a u Federaciji 71,2 godine.

Foto: Zavod za statistiku RS-a
Foto: Zavod za statistiku RS-a

Iz Zavoda za statistiku Republike Srpske povodom Dana žena potrudili su se izdvojiti i neke zanimljive podatke poput godina najmlađe i najstarije nevjeste.

Najmlađa je imala 16, a najstarija 82 godine. Također, izdvojili su i da je najmlađa žena prilikom razvoda imala tek 17 godina, a najstarija 75 godina.

Bilten Federalnog zavoda za statistiku ne navodi pojedinačne slučajeve, ali se prema podacima može zaključiti da najmanje žena stupa u brak nakon 50. godine.