Biden vs. Trump
38

U Americi je danas "Super utorak", najvažniji dan u utrci za predsjedničke izbore

D. Be.
Biden i Trump idu ka revanšu u novembru (Foto: EPA-EFE)
Biden i Trump idu ka revanšu u novembru (Foto: EPA-EFE)
Takozvani "Super utorak" je najvažniji dan do sada u utrci za američke predsjedničke izbore koji se održavaju u novembru ove godine.

Danas će birači u 15 saveznih država i jednom teritoriju van SAD-a birati kandidate za predsjednika.

To bi trebalo ponuditi uvid u snage i potencijalne slabosti Joea Bidena i Donalda Trumpa dok dva ljuta rivala hrle prema revanšu na izborima.

Što je super utorak?

Tada većina saveznih država glasa u kalendaru predsjedničkih izbora.

Izbori za nominaciju održat će se u Alabami, Aljasci, Arkansasu, Kaliforniji, Coloradu, Maineu, Massachusettsu, Minnesoti, Sjevernoj Karolini, Oklahomi, Tennesseeju, Texasu, Utahu, Vermontu, Virginiji i američkom teritoriju Američke Samoe.

Republikanski izbori održat će se u svih ovih 15 država, dok će demokrati glasati u istim državama osim Aljaske. Također ćemo dobiti rezultate demokratskog izbora u Iowi.

Na temelju rezultata svakog izbora, stranački dužnosnici poznati kao delegati dodjeljuju se najboljim kandidatima. Potreban je određen broj izaslanika za formalno imenovanje kandidata na konvenciji svake stranke ovog ljeta.

Otprilike jedna trećina ukupnog broja delegata - 865 republikanaca i najmanje 1.420 demokrata - mogu se izboriti za Super utorak.

Trumpova kampanja je projecirala da će osvojiti najmanje 773 delegata na dan i osvojiti nominaciju kasnije u martu. Trenutno ima procijenjenih 244 delegata, dok njegova republikanska suparnica Nikki Haley ima 43.

Za osvajanje republikanske nominacije potrebno je minimalno 1.215 delegata, dok je za demokrate 1.968 magična brojka.

Donald Trump, republikanski favorit, se nada da će konačno izbaciti svog posljednjeg preostalog suparnika iz utrke Nikki Haley.

S druge strane, Bidenova kampanja doživjela je neuspjeh u Michiganu 27. februara kada se 13% birača proglasilo "neopredijeljenima" usred kampanje za registraciju glasačkog listića zbog predsjednikove podrške Izraelu zbog rata u Gazi.