BiH
15

Tužilaštvo BiH traži veću kaznu za Gorana Zubca, a odbrana oslobađanje

Piše: E. F.
Goran Zubac prilikom dolaska na Sud BiH (Foto: Nedim Grabovica)
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Tužilaštvo BiH danas je na sjednici Apelacionog Vijeća Suda BiH, kojim je predsjedavao sudija Tihomir Lukes, zatražio preinačenje kazne koja je izrečena Goranu Zubcu, direktoru SIPA-e, te strožije kažnjavanje rukovodioca najvažnije policijske agencije u državi.

Naime, današnja sjednica pred Apelacionim vijećem održana je kako bi se razmotrile žalbe obje strane na prvostepenu presudu Suda BiH, kojom je Goran Zubac kažnjen na uvjetnu kaznu zatvora od jedne godine, a zbog nesavjesnog rada u službi. On je za navedeno krivično djelo osuđen nakon što je kao direktor SIPA-e odbio reagovati na proteste do kojih je došlo 7. februara prošle godine kada je i zapaljena zgrada Predsjedništva BiH.

Kako je na samom početku sjednice istakao Lukes, Tužilaštvo BiH je žalbu uložilo zbog odluke Suda BiH o izrečenoj sankciji te je Vijeću predložilo da presudu preinači i izrekne veću kaznu u skladu sa zakonskim okvirima.

Nesavjesno postupanje mora imati svoj ekvivalent

"Smatramo da u ovom konkretnom slučaju Sud nije pravilno primijenio pravila o odmjeravanju sankcije, te da nisu uzete u obzir sve okolnosti, odnosno razarajuće razmjere štete koja je posljedica krivičnog djela. U ovom slučaju optuženi je bio upoznat o dešavanjima, kao i činjenici da su ugrožena materijalna dobra ove države. Zbog krivičnog djela za koje je osuđen došlo je do nemjerljive štete na Arhivu FBiH i BiH, a sve se dešavalo u kriznom trenutku po BiH", kazao je u svom obrazloženju prijedloga tužitelj Miroslav Marković.

Kako je istakao, sve policijske agencije učinile su sve moguće kako bi spriječile nerede.

"Tokom nereda povrijeđena su 82 policajca. Nesavjesno postupiti u ovakvoj situaciji, to mora imati svoj ekvivalent prilikom odmjeravanja kazne", kazao je Marković.

Istakao je tužilac i kako Zubac nije izrazio žaljenje zbog svega što se dogodilo pa čak ni zbog povrijeđenih policajaca, te je čak protiv tužioca koji vodi proces protiv njega podignuta krivična prijava.

Događanja u Potočarima, nove istrage i krivične prijave

S druge strane, Dragiša Jokić, advokat Zubca, ali i sam optuženi, žalbu Apelacionom odjeljenju uputio je zbog povreda krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, ali i na odluku o sankciji.

"Postupak protiv Zubca ima svoju političku i pravnu stranu te je povrijeđeno njegovo osnovno pravo na pravično suđenje prije nego što je suđenje u ovom postupku počelo. Politički pritisci su i danas prisutni pa tako tužilaštvo daje razne izjave kao da se protiv Zubca vode još dvije istrage, da je protiv njega podneseno sedam krivičnih prijava, a izjavljuje se i da će moj klijent odgovarati za događaje u Potočarima", kazao je Jokić.

Zatražio je advokat od Suda da zanemari sve što se događalo izvan sudnice tokom prvostepenog postupka te je predložio da Vijeće ukine osuđujuću presudu i oslobodi njegovog klijenta ili pak da odbaci presudu i donese odluku o ponavljanju suđenja pred Apelacionim odjelom Suda BiH.

Njegovim navodima pridružio se i sam Zubac.

Odluka u ovom slučaju bit će donesena u zakonski predviđenom roku, odnosno u narednih 15 dana.