BiH
0

"Tutto Completo" očekuje da će 'šareni šamar' animirati novoizabrane zvaničnike

FENA
Nevladina organizacija 'Tutto Completo' iz Kaknja, poznata u javnosti kao akter "šarene revolucije" izvedene prije 14 dana ispred zgrade državnog Predsjedništva u Sarajevu, danas je saopćila razloge i ciljeve ove svoje akcije. Ujedno je uputila izvinjenje građanima zbog 'isprovocirane brutalnosti' te ozlijeđenim pripadnicima SIPA-e.

Organizacija se nada da će njen 'šareni šamar’ svakako animirati novoizabrane političke zvaničnike i modificirati ustavne promjene, obrazovne, policijske i neophodne reforme u BiH.

"Izgraditi novi ustav i usaglasiti posebne uvjete za hendikepirane i nemoćne, zdravstvenu i dječiju zaštitu te edukaciju, nove zakone o animiranju i afirmaciji mladih kao iznimno talentiranih snaga koji vam žele pobjeći, doraditi i realizirati provedbu zakona o ravnopravnosti spolova, kao i pokazati veću brigu za invalide i demobilisane borce, gladne, penzionere i romsku populaciju u Bosni i Hercegovini", ciljevi su koje je "Tuto Completo" istaknuo u današnjem saopćenju za javnost.

"Događanja u Mađarskoj će pokazati da je ’naše farbanje i šaketanje’ puno jeftinija i bezbolnija varijanta (R)Evolucije zbog negativnog naboja i sve više nezadovoljnih i gladnih aktera koji životare zbog socijalnog minimuma", stoji dalje u ovom saopćenju.

Od novoizabrane vlasti "Tutto Completo" zahtijeva oživljavanje i korištenje prirodne energije, zatim strožije kontrole i ekološke zakone te preispitivanje stavova o izgradnji hidro i termocentrala na bh. rijekama.

Posebno naglašava potrebu reanimacije nalazišta površinskih rudnih energenata i bogatog eteričnog ’ljekovitog bilja’ koje se malo koristi, a idealan je i neiskorišćen povratnički program kojim ova organizacija, prema njenim tvrdnjama, planira rehabilitirati 'mentalno i ekonomsko stanje u BiH'.

Organizacija očekuje dogovore i zajedničko djelovanje mreža nevladinog sektora te aktivnih organizacija, ženskih i studenskih asocijacija i uključivanje više mladih aktera u rješavanje problema svoje populacije.

"Nadamo se buđenju pozitivnih i istinskih političkih snaga u prepoznavanju povijesnog momenta za dobrobit moderne BiH. Također, nadamo se odobravanju ključnog projekta ’SOS No sikiriki Kakanj’ koji smo 21.augusta 2006. predali u OHR prema Evropskoj uniji. Projekt se sastoji od 17 potprojekata, a od njih su tri na državnom nivou.

Šarena (R)Evolucija je nezaustavljiva i prati politiku Evropske unije koja polako daje akcent na rješavanje nagomilanih problema u Bosni i Hercegovini", stoji u saopćenju za javnost omladinske organizacije "Tutto Completo".