Komemoracija u RTV domu
0

Tuga zbog smrti Šukrije Omeragića, novinara i prijatelja

Piše: A. Dž.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Porodica, prijatelji, kolege i poznanici oprostili su se danas od dugogodišnjeg novinara i urednika Šukrije Omeragića na komemoraciji u RTV domu.

Posebno emotivnim riječima od svog kolege i urednika oprostio se novinar Mirza Huskić kazavši da je teško u nekoliko minuta kazati ko je bio, šta je bio i kako je radio Šukrija Omeragić.

"Mnogi od vas dijelili su sa njim lijepe i tužne trenutke i sigurno da svako od vas nosi u srcu djelić nečega što je dijelio sa Šukrijom. Zapamtit ćemo ga po mnogim nagradama, zapamtit ćemo ga po "Suzani iz podruma", Ajvatovici i putopisima sa Bliskog Istoka, iz Amerike, po zapisima o našim izbjeglicama. On je bio u ovoj recentnoj zbilji prvi među nama, kada je riječ o ljudima koji su dokumentaristi velikog kalibra. Kada se govori o Šukriji Omeragiću, treba govoriti i o ljudskim vrijednostima, prijateljstvu, principima koji su nezaobilazni, o povjerenju, o vrijednostima ljudske riječi. To su one stvari koje su krasile Šukriju", kazao je Huskić.

Podsjetimo, Omeragić je preminuo nakon duge i teške bolesti u 64. godini. Prema riječima njegovog saradnika Mahmuta Latifića, rodbina i prijatelji su očekivali njegov odlazak, ali su odbijali vjerovati u tu neminovnost.

"Ostali smo bez velikog čovjeka, novinara, druga i prijatelja", kazao je Latifić osvrnuvši se u kratkim crtama na Omeragićevu karijeru, koju je započeo u tvorničkim glasilima i afirmisao se obrađujući teme dnevnopolitičkog karaktera.

"Poznat po originalnim dokumentarnim projektima i dopadljivim putopisnim reportažama, rahmetli Šuki, kako smo ga odmilja zvali, stvarao je filmske priče bez naglašene autorske narcisoidnosti, jer je uvijek stajao iza, a ne ispred kamere. Dragi Šuki, prerano si otišao iz života, našeg druženja i prijateljstva, novinarske profesije, kojoj si bio odan, kao i principima istine, nesutrašivosti, poštenja i nepodilaženja. Sve što si radio bilo je prožeto humanitetom, posebno prema kolegama, nesebično si im pomogao da se izbave iz životnih i profesionalnih nevolja", kazao je Latifić.

Dženaza Šukriji Omeragiću će biti klanjana danas na sarajevskom mezarju Grlića brdo u 17:30.