BiH
0

Trnka: Presudom ICJ-a potvrđena odgovornost Srbije, ali ne za sve elemente zločina genocida

FENA
Raniji pravni zastupnik BiH u tužbi protiv SCG za genocid prof. dr. Kasim Trnka ocjenio je značajnim da je najviši sud Ujedinjenih nacija (UN-a) utvrdio da se desio genocid u Bosni i Hercegovini, konstatirajući da se to dogodilo u Srebrenici.

Komentirajući u izjavi za FENU elemente danas izrečene presude Međunarodnog suda pravde u Haagu (ICJ), Trnka je kazao kako je Srbija osuđena što nije provodila privremene mjere koje je taj sud naložio u aprilu i septembru 1993. godine, istaknuvši, istovremeno, kako se, da je to učinjeno, ne bi ni dogodili genocid u Srebrenici, niti određen broj drugih zločina.

Uz napomenu kako za meritorniji uvid potrebno presudu proučiti u svim elementima, Trnka je naglasio kako je Srbija osuđena da nije ništa poduzela da spriječi zločin genocida, te da je osuđena da nije kaznila počinitelje genocida, iako su joj bili dostupni.

Prema njegovim riječima, Srbija je, također, osuđena da ne sarađuje s Haškim tribunalom (ICTY-om) te je konstatirano kako su regularne jedinice tadašnje SRJ (armija, MUP i paravojne formacije) bile prisutne u Bosni i Hercegovini, što nedvosmisleno potvrđuje kako je počinjena agresija na BiH.

  • Istina, Sud je utvrdio da navodno Srbija nije direktno izvršila zločin genocida putem vlastitih organa, niti da je mogla direktno utjecati na organe bosanskih Srba da to izvrše, pojašnjava Trnka, uz opasku kako je na taj način poslana veoma loša poruka međunarodnoj zajednici u pogledu prevencije zločina genocida.

U tom kontekstu, Trnka smatra kako je Sud u osnovi presudio i učinio odgovornom Srbiju, ali ne za sve elemente krivičnog djela genocida.