Sarajevski anđeo čuvar
41

Tragovima heroja: Neustrašivi ratni reporter koji je svijetu pokazao duh Sarajeva

B. H.
Schork pomaže ranjenom vojniku (Foto: Patrick Robert)
Schork pomaže ranjenom vojniku (Foto: Patrick Robert)
Američki ratni reporter i fotograf Kurt Schork izgubio je život na današnji dan 24. maja 2000. godine, na zadatku u Sijera Leoneu. Iako je izvještavao s brojnih ratišta posebno mjesto u srcu je imao za Sarajevo i Bosnu.

Schorkov put ratnog reportera započinje u Aziji, a Reuters primjećuje njegove izvještaje iz Zaljevskog rata. Dok su drugi napustili teren, Schork je ostao i zabilježio strašne sukobe između kurdske gerile i iračke vojske. Zahvaljujući ovim izvještajima, dobio je posao u prestižnoj svjetskoj agenciji.

Samo godinu dana kasnije, Schork dolazi u Sarajevo kao šef Reutersovog ureda. Ostao je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine tokom cijelog rata, dok su se mnogi njegovi kolege, nakon nekoliko "sarajevskih susreta s granatama", tražili premještaj iz ratnih zona.

Njegovo izvještavanje je održavalo svjetsku pažnju usredotočenu na rat u BiH. Prvi je svijetu donio priču o Admiri Ismić i Bošku Brkiću.

"Sarajevo je relativno mali grad. Možda nekih šest milja od jednog do drugog kraja grada i okružen je planinama, dok je rijeka Miljacka kičma grada. Srbi su držali položaje oko grada, tako da su mete mogli vrlo lako naciljati svojim puškama, protuavionskim mitraljezima, granatama, tenkovima... Ako odete na ove položaje i pogledate u grad, vrlo lako ćete uočiti ljude. Možete vidjeti ljude bez teleskopskih nišana...", pisao je Schork o ratu u Sarajevu.

Cijenili su ga svi, Christian Amanpour je za njega kazala da "Nijedan detalj nije bio dovoljno mali da ga on ne bi istražio", a Richard Holbrooke je ga nazvao najhrabrijim i najboljim novinarom kojeg je ikada sreo.

O Schorku je najbolje govorio i nekadašnji izaslanik generalnog sekretara UN-a Jacques Paul Klein

"Schork je u ratnom Sarajevu, iako američki državljanin, postao tipičnim Sarajlijom. Postao je svijest grada koji se ruši i pokazao da pero može biti jače od mača".

Posljednje počivalište Schorka na groblju Lav
Posljednje počivalište Schorka na groblju Lav

Schorku je posthumno dodijeljen bosanskohercegovački pasoš, a u Sarajevu mu je također posvećena ulica. Pokazuje koliko je osobno bio povezan s našom zemljom činjenica da su prema Schorkovim posljednjim željama, nakon kremiranja, polovina njegovih pepela sahranjena pored majke u Washingtonu, dok je druga polovina položena na groblju Lav u Sarajevu, uz grobove Boška i Admire iz njegove svjetski poznate priče.