Prva reakcija
87

Izrael povlači ambasadore iz Irske i Norveške, u Tel Avivu ogorčeni zbog priznanja Palestine

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelski ministar vanjskih poslova Yisrael Katz naredio je izraelskim ambasadorima iz Irske i Norveške da se odmah vrate u Izrael, jer su obje zemlje danas zvanično priznale palestinsku državu.
"Irska i Norveška danas namjeravaju poslati poruku Palestincima i cijelom svijetu: terorizam se isplati", rekao je Katz.

Rekao je da bi priznanje moglo spriječiti napore da se vrate izraelski taoci koji se drže u Gazi i čini prekid vatre manje vjerovatnim "nagrađivanjem džihadista Hamasa i Irana".

Također je zaprijetio opozivom izraelskog ambasadora u Španije ako ta zemlja zauzme sličan stav.

Ranije u srijedu, norveški premijer Jonas Gahr Store rekao je da "ne može biti mira na Bliskom istoku ako nema priznanja".

Nekoliko zemalja Evropske unije proteklih sedmica dalo do znanja da planiraju priznati Palestinu, tvrdeći da je rješenje s dvije države ključno za trajni mir u regiji.

Norveška, koja nije članica Evropske unije, ali odražava njezine poteze, gorljivo je zagovarala dvodržavno rješenje između Izraela i Palestinaca.

"Palestina ima temeljno pravo na neovisnu državu", rekao je Gahr Store na konferenciji za novinare.

Ovaj potez dolazi nakon što su izraelske snage pokrenle napade na sjeverni i južni rub pojasa Gaze u maju, uzrokujući novi egzodus stotina hiljada ljudi, i oštro ograničile dotok pomoći, povećavajući rizik od gladi.

Skandinavska će zemlja "zbog toga smatrati Palestinu nezavisnom državom sa svim pravima i obvezama koje to podrazumijeva", rekao je Gahr Støre.

Norveška je priznalo palestinsku državu više od 30 godina nakon što je prvi sporazum iz Osla potpisan 1993. godine.

Od tada su "Palestinci poduzeli važne korake prema rješenju s dvije države", saopćila je norveška vlada.

Rečeno je da je Svjetska banka utvrdila da je Palestina ispunila ključne kriterije za funkcioniranje kao država u 2011., da su nacionalne institucije izgrađene kako bi stanovništvu pružile važne usluge.

"Rat u Gazi i stalno širenje ilegalnih naselja na Zapadnoj obali još uvijek znače da je situacija u Palestini teža nego što je bila desetljećima", istakla je norveška vlada.