Ustavna reforma
0

Tihić uručio Čoviću i Dodiku tekst Platforme SDA

FENA
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić danas je u Mostaru predsjednicima HDZ-a BiH i SNSD-a, Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku, uručio tekst Platforme SDA za razgovore o ustavnoj reformi, saopćeno je iz SDA.

U Platformi se ističe da usklađivanje Ustava BiH s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama te dodatnim protokolima, pored ostalog, podrazumijeva poništavanje diskriminatorskih odredbi o izboru članova Predsjedništva (predsjednika ili potpredsjednika) i omogućavanje svim građanima Bosne i Hercegovine, bez obzira na njihovu etničku i entitetsku pripadnost, da mogu biti kandidirani i izabrani za članove Predsjedništva BiH.

Također se navodi da je potrebno osigurati da pripadnici jednog naroda, nacionalne manjine ili ostalih ne mogu biti izabrani na dvije pozicije članova Predsjedništva.

Potrebno je uskladiti i izbor delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sa spomenutom konvencijom i dodatnim protokolima tako što će biti propisano da iz oba entiteta budu izabrani pripadnici svih konstitutivnih naroda, nacionalnih manjina i ostalih bh. građana.

U Platformi se dalje navodi da je potrebno zagarantirati obavezni i jednak nivo zdravstvene i socijalne zaštite te mogućnost obrazovanja za sve građane Bosne i Hercegovine, bez obzira na to u kojem entitetu, kantonu ili općini imaju stalno prebivalište, zatim objediniti instituciju ombudsmena da bi se omogućila jednaka zaštita ljudskih prava i temeljnih sloboda na nivou cijele Bosne i Hercegovine.

Da bi se omogućila jednaka primjena zakona i usklađivanja sudske prakse u cijeloj BiH, SDA ističe da treba predvidjeti Vrhovni sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Također u Platformi su definirane i nadležnosti države, središnjeg i lokalnog nivoa te se u poglavlju "Funkcionalnije i efikasnije institucije", između ostalog, ističe da umjesto Vijeća ministara i predsjedavajućeg Vijeća treba uspostaviti vladu i premijera BiH s dodatnim ministartsvima (poljoprivrede, zdravstva, tehnologije, nauke i kulture, socijalne zaštite), a da način donošenja odluka u Vladi treba uskladiti s radom drugih demokratskih vlada.

U poglavlju "Teritorijalna organizacija BiH" se navodi da, gdje god je moguće, treba osigurati da nijedan od naroda nema apsolutnu većinu u regijama, da je Distrikt Brčko posebna jedinica lokalne samouprave te da je jedna od jedinica lokalne samouprave i Sarajevo, kao glavni grad BiH, koji obuhvata najmanje deset predratnih općina.

SDA ističe da bi se Ustav BiH trebao mijenjati amandmanski i u fazama.