BiH
0

Tihić: Prijedlogom OHR-a nagrađene su politike opstrukcije

FENA
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić je danas izjavio za Agenciju FENA da su prijedlogom policijske reforme koji je urađen u OHR-u nagrađene politike opstrukcije.

"Nagrađeni su oni koji četiri godine odbijaju reformu policije i koji unazad godinu dana radikaliziraju prilike u BiH. Ako budemo tako radili onda više niko neće prihvatati nikakve dogovore, kompromise nego će jednom radikalnom retorikom, odbijanjem svega i svačega, uvijek dobiti ono što on hoće“, smatra Tihić.

Prema njegovim riječima, sa ovakvom policijom kako je to predloženo u ovom protokolu stanje ostaje isto.

"Nećemo imati sposobnu, efikasnu policiju koja će se boriti protiv organizovanog kriminala, koja će biti efikasna da hapsi ratne zločince, koja će moći da se suprotstavi pojavi terorizma, a dokaz da neće moći jeste sadašnje stanje. A ovaj protokol jeste legalizacija sadašnjeg stanja“, kazao je predsjednik SDA.

On ističe da po sadržaju, prijedlog protokola uvažava zahtjeve iz Republike Srpske.

"Znači, ostaje policija RS-a, na teritoriji RS-a imamo tri nivoa organizacije policije, na teritoriji Federacije dva nivoa organizacije policije. Potpuno su devalvirani principi budžetskog finansiranja sa državnog nivoa i princip zabrane političkog uticaja, kao i princip lokalnih policijskih regija“, kazao je Tihić.

Dodao je da se budžeti prave na temelju odluka Narodne skupštine RS-a, kantona koji se kasnije razmatraju u nekoj koordinaciji Ministarstva sigurnosti kojim predsjedava zamjenik, koja odlučuje konsenzusom, entitetskim etničkim glasanjem.

Predsjednik SDA tvrdi da po ovome prijedlogu nema državne policije.

"U stvarnosti je nema, ima je formalno, a to je policija koja je maltene kao neko udruženju građana gdje se sjedi, diskutuje, priča, gdje se odluke donose konsenzusom, etničkim, entitetskim glasanjem. To je u suprotnosti sa Ustavom BiH. U upravnim strukturama nikada nije postojalo i ne postoji entitetski način odlučivanja i etničko glasanje. Ovdje se to uvodi i to u policiji koja mora da djeluje efikasno. Imamo direktora koji je potpuno razvlašten jer imaju pomoćnici koji su zaduženi i odgovorni za lokane policijske oblasti u RS-u i Federaciji. Ovo je potpuna legalizacija postojećeg stanja, tu nema 'r' od reforme“, kategoričan je Tihić.

Upitan da li je sve ove primjedbe iznio i visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku, Tihić je odgovorio potvrdno.

"Jučer sam mu to rekao kada sam s njim razgovarao. Usmeno sam mu kazao jer je prethodno obavješten od gospodina Harisa Silajdžića da to ne prihvata i ja sam mu rekao da se slažem sa Silajdžićem. Kazao sam mu da mislim da je to nagrada za one koji su dosad opstruirali, da je to nagrada za one koji cijelo vrijeme radikaliziraju prilike u BiH i loš primjer za buduće reforme. Kad su mogli ovo odbijati, pa na kraju da bude po njihovom, onda neće više ništa prihvatiti“, smatra Tihić.

Na pitanje kako je Lajčak reagirao na ovo što mu je rekao, Tihić je kazao da je on, na određen način, bio malo iznenađen.

"Valjda je očekivao moju neku drugačiju reakciju. Znate da sam ja čovjek koji nastojim i težim ka kompromisu, svjestan da jedino realna i moguća politika je korak po korak. Međutim, ovo nije mali korak naprijed. Ovo je legalizacija postojećeg“, kategoričan je Tihić.