BiH
9

Temperaturne oscilacije ostavile traga: Povećan broj pacijenata s virozom

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Temperaturne oscilacije koje se dešavaju proteklih dana negativno utječu na zdravlje ljudi.

Razlika između jutarnje i dnevne temperature iznosi više od 15 stepeni, što narušava imuni sistem. Broj pacijenata u domovima zdravlja širom BiH koji se žale na iste simptome je povećan, ali u nekima je u granicama normale.

Kako nam je rekao Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS, broj pacijenata koji imaju viroze povećan je i u školskom i porodičnom odjelu.

"Pacijenti se žale na hunjavicu, malaksalost i povišenu temperaturu, a neko ima i probavnih problema i dijareju. Bitno je obući se adekvatno i ojačati imunitet", kazao nam je Šarkić.

U domovima zdravlja Tuzla i Mostar također se pacijenti žale na iste simptome.

"Ima slučajeva viroze, ali očekivanih za ovo doba godine. Broj pacijenata nije povećan drastično", rekao je Adis Nišić, glasnogovornik JU Dom zdravlja Tuzla.

U Banjoj Luci također nisu zabilježena povećanja broja pacijenata.

Pacijenti se žale i na glavobolje i razdražljivost, što su normalni simptomi pri ovakvim promjenama vremena.

Ljekari savjetuju da se imunitet ojača unošenjem svježeg voća i povrća koje je bogatom vitaminom C, jer je vitamin C najbolje sredstvo za jačanje imuniteta. Također, preporučuju uzimanje meda, kao jednog od najzdravijih lijekova za sve vrste bolesti. Preporučuje se i boravak na svježem zraku, vjetrenje prostorija, te pojačane higijenske mjere (češće pranje ruku, higijena prostorija i sl.), kao i unošenje tečnosti. . Pacijentima koji boluju od hroničnih oboljenja savjetuje se da koriste redovno propisanu terapiju.

Također, oblačite se slojevito s obzirom na to da su ujutro temperature vrlo niske (čak oko tri stepena), a dnevne visoke (21 stepen).