ICTY
0

Svjedok rekao Karadžiću da je "najveći agresor nakon Hitlera"

FENA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Mehmed Musić, svjedok haškog tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću, rekao je u četvrtak da je tokom 1992. godine proveo više od pet mjeseci u različitim mjestima zatočenja u Hadžićima pod kontrolom srpskih vlasti.

Musić je kazao tokom svjedočenja da su u maju 1992. godine selo Musići, u blizini Hadžića, napale srpske snage, nakon čega je on zarobljen, te je proveo narednih pet i po mjeseci u zatočeništvu tokom kojeg je "maltretiran i ponižavan".

Musić je rekao da je prvobitno bio zatvoren u prostorijama zgrade općine i sportsko-klulturnog centra u Hadžićima, a onda u kasarni u Lukavici, logoru Planjina kuća i Kazneno-popravnom zavodu "Kula".

"U Lukavici smo bili tri noći. Tamo smo prebijani i maltretirani. Tjerali su nas da se krstimo, da pjevamo razne pjesme, psovali su nas. Ljude su tjerali da leže potrbuške i onda ih sve puškama udarali, nema šta nisu radili", prisjetio se Musić.

Karadžić, nekadašnji predsjednik bh. entiteta Republike srpske i Srpske demokratske stranke (SDS), između ostalog, tereti se za progone nesrpskog stanovništva i druge zločine na području 20 općina u BiH, među kojima su Ilidža i Hadžići.

Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Karadžiću se sudi za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u periodu između 1992. i 1995. godine.

Tokom unakrsnog ispitivanja Karadžić je optužio Musića da je njegova kuća u selu Musići služila kao "mjesto organizacije i štaba muslimanskih snaga koje su se borile protiv srpskih vlasti", što je svjedok negirao.

"Nije bila posebna kuća. Samo je moj zadatak bio ako bude nešto da evakuiram žene i djecu. U mojoj kući su se krili žene i djeca, u slučaju granatiranja. Nije niko čuvao tu kuću. Da je neko čuvao, vjerujte, ne bi niko ušao tu, da sam ja imao oružje, kao što nisam", dodao je Musić.

Karadžić je Musiću rekao da je on "omiljeni svjedok haškog tužilaštva", te da u svakoj izjavi "osvježi pamćenje podacima koji štete optuženima".

"Vi niste omiljeni među mojim narodom jer ste najveći agresor nakon Adolfa Hitlera", odgovorio je Musić.

Na ovom ročištu započeto je ispitivanje Neđeljka Prstojevića, koji je tokom 1991. i 1992. godine bio predsjednik općinskog odbora SDS-a Ilidža. Prstojević je prije početka svjedočenja zatražio da unese "brojne izmjene" u izjavu koju je prethodno dao haškom tužilaštvu.

Sudsko vijeće je odlučilo da će Tužilaštvo saslušati Prstojevića isključivo u sudnici, dok njegova pisana izjava neće biti prihvaćena kao dokaz jer postoji sumnja da na ista pitanja svjedok ne bi dao istovjetne odgovore.

Prstojević ja na početku svjedočenja rekao da je pristupio SDS-u 1990. godine, dok je imenovan na poziciju predsjednika tzv. srpske općine Ilidža u aprilu 1992. godine.

"Iako sam bio predsjednik opštine, čitav rat bio sam i pripadnik Ilidžanske brigade kao vojnik. U kritičnim trenucima sam zaključavao Opštinu i uzimao pušku i borio se kao najobičniji vojnik. Imao sam često priliku da ostavim pušku, koja miriše na barut, a da telefonski obavljam poslove vezane za opštinu", dodao je Prstojević.

Svjedok je kazao i da mu je poznato kako Tužilaštvo želi dokazati da su vršeni progoni i deportacije Bošnjaka s područja Ilidže između 1992. i 1995. godine, ali je rekao da to "nije tačno".

Suđenje Karadžiću će se nastaviti ispitivanjem svjedoka Prstojevića u utorak 8. marta, prenio je Justice Report.