BiH
15

Svečana otvorenja, predstava za javnost: Zgrade u RS-u u koje su uloženi milioni, a koje ne služe svojoj svrsi

Piše: A. B.
Zavod za forenzičku psihijatriju na Sokocu (Foto: Klix.ba)
Zavod za forenzičku psihijatriju na Sokocu (Foto: Klix.ba)
Zavod za forenzičku psihijatriju na Sokocu, Studentski dom Radovan Karadžić na Palama i zgrada Vlade Republike Srpske u kojoj su trebali bit smješteni predstavnici RS-a u institucijama BiH, napravljeni su prije nekoliko godina, ali još uvijek zjape prazni i nemaju prvobitnu funkciju.

Sve tri ustanove na području RS-a zvanično su otvorene kako bi sve bilo lijepo pred očima donatora i javnosti, ali nikada nisu primile pacijente, studente i parlamentarce.

Direktor Zavoda za forenzičku psihijatriju na Sokocu Zoran Kosorić za Klix.ba je kazao da se prijem prvih pacijenata može očekivati u septembru,što će rasteretiti kapacitete forenzičkog odjela u Psihijatrijskoj bolnici koja se nalazi preko puta Zavoda. Informacija nam je potvrđena i iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, gdje navode da se na početak rada Zavoda čekalo zbog nemogućnosti ustanove za obezbjedi stručan kadar.

"Zavod nije bio u mogućnosti obezbjediti doktore specijaliste psihijatrije i subspecijaliste sudske psihijatrije. Na ranije raspisane konkurse nisu se prijavili potrebni ljekari/specijalisti medicine, na šta Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS nije moglo utjecati", ističu iz resornog ministarstva.

Prolongiranje rada navedenog Zavoda pravdaju i činjenicom da je poslovanje zdravstvene ustanove, organizacija rada i zapošljavanje u nadležnosti rukovodstva ustanove. Inače, za opremanje Zavoda za forenzičku psihijatriju potpisan je sporazum za realizaciju navedenog projekta s Ministarstvom vanjskih poslova Švicarske (koje predstavlja Švicarska agencija za razvoj i saradnju) koje je obezbjedilo sredstva u iznosu 2.150.000,00 KM. Dodatno je Vlada Švicarske izdvojila 6,7 miliona KM za gradnju Zavoda, a osnovan je odlukom Vlade RS-a kao ustanova tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, s ciljem adekvatnog smještaja i liječenja lica s mentalnim poteškoćama, koji su počinioci krivičnih djela. Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Zavoda, predviđeno je, zavisno od popunjenosti kapaciteta, za pun kapacitet blizu 140 zaposlenih.

Prije nekoliko mjeseci, raspisan je tender za javnu nabavku sredstava za higijenu, nabavku goriva, ulja i maziva, nabavku pekarskih proizvoda, mesa i mesnih prerađevina, prehrambenih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda, voća i povrća, a svi tenderi za ponuđače su istekli 14. jula ove godine.

Sudbinu dijele Studentski dom Radovan Karadžić i zgrada Vlade RS-a

Četiri dana prije haške presude Radovanu Karadžiću, predsjednik RS-a Milorad Dodik je s njegovom kćerkom i suprugom zvanično otvorio na Palama Studentski dom nazvan po Karadžiću. Zvanično, s obzirom na to da je izgradnja Studentskih domova na Palama počela u oktobru 2013. godine, za što je Vlada RS-a izdvojila 12,7 miliona KM.

Studentski dom Radovan Karadžić na Palama (Foto: Klix.ba)
Studentski dom Radovan Karadžić na Palama (Foto: Klix.ba)

Iz Studentskog centra Pale i Ministarstva za prosvjetu i kulturu RS-a za naš portal su kazali kako studenti još nikada nisu uselili u dom te da se zvaničan početak rada može očekivati u novoj akademskoj godini. V.d. direktora Studentskog centra Pale Damjan Škipina nije odgovarao na naše pozive, a svojevremeno otvaranje doma bila je podrška Karadžiću pred presudu 24. marta.

Zbog nemara vlasti i nemogućnosti da se usele u nove prostorije, studenti na Palama još uvijek žive u starim domovima, u veoma lošim uslovima. U studentskim domovima na Palama živi blizu 200 studenata, a prema pisanjima medija u jednom se nedavno bila pojavila i zarazna bolest svrab.

Obećanje o useljenju do septembra studenti slušaju već dvije godine, a iz Uprave su ranije kazali da domovi do danas nisu otvoreni, jer je tenderska procedura za nabavku kuhinje neplanirano dugo trajala.

Isto preduzeće prodalo zgradu Vladi RS-a i gradilo studentske domove na Palama

Zgrada u koju je Vlada RS-a uložila 26,6 miliona KM u Istočnom Sarajevu i u kojoj su trebali biti smješteni predstavnici RS-a u institucijama BiH, uglavnom iz SNSD-a još uvijek je prazna. Nedavno je Savez za promjene pozvao nadležne organe da istraže izgradnju ovoga objekta. Iako važe procjene da je Vlada RS-a iz budžeta izdvojila 26,6 miliona KM za gradnju, iz SDS-a tvrde kako zgrada ne vrijedi toliko i da je njena vrijednost daleko niža.

Zgrada Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Zgrada Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu (Foto: Klix.ba)

Zastupnica SDS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević ranije je izjavila da je preduzeće koje je prodalo skupocjenu zgradu Vladi RS-a isto ono koje je radilo studentske domove na Palama.

Luksuzne sobe i apartmane u novoj zgradi koristit će samo dužnosnici SNSD-a, a odlukom Vlade RS-a prostorije mogu koristiti svi dužnosnici iz RS-a u državnim institucijama, ali i uposlenici u njihovim kabinetima, s tim da prvo moraju potpisati ugovor. Pravo na besplatan smještaj imaju predsjednik RS-a Milorad Dodik, premijerka RS-a Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović i svi ministri u Vladi RS-a.

Sobe i apartmani iznajmljuju se po cijeni od 300 KM mjesečno za sobu, 475 za apartman, a za luksuzni apartman i kabinet 1.200 KM.