BiH
62

Sve spremno za opremanje izolacionog prostora za pacijente s ebolom

Klix.ba
(Foto: KCUS)
U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu je napravljen plan za izolacioni prostor za slučaj pojave sumnjivih pacijenata zbog virusa ebole. Izolacioni prostor će biti potpuno opremljen po obezbjeđivanju dodatnih neophodnih finansijskih sredstava.

U KCUS-u je određen prostor u kojem će biti smješten privremeni izolacijski punkt (dnevna bolnica Psihijatrijske klinike) koji se treba namjenski adaptirati. Predviđena je nabavka kreveta sa negativnim tlakom i pratećom opremom adekvatnog biosigurnosnog nivoa.

Predviđena je nabavka zaštitne lične opreme i potrošnog materijala kao i nabavka lijekova. Uposlenici KCUS-a se svakodnevno educiraju i unapređuju svoja znanja, jer je pojava ebole nešto sa čime se BiH, kao i veliki dio ostatka svijeta po prvi put suočava. Zbog toga je i prilagođavanje procedura koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija u toku.

Svjetska zdravstvena organizacija svakodnevno daje nove podatke o broju inficiranih i umrlih od ebola hemoragične groznice.

Poznato je da su se javljali slučajevi oboljelih i van afričkog kontinenta, te da je zdravstveni sistem u Evropi, SAD-u, kao i u BiH na daleko višem nivou u odnosu na Afriku.

"Mi se trudimo da postignemo maksimum u datom trenutku, u smislu priprema za moguće suočavanje sa virusom ebola. U ovaj proces uključeni su svi nivoi zdravstvenog sistema Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo zdravstva, Federalni zavod za javno zdravstvo i Federalni sanitarni inspektorat i granična policija. S obzirom na to da je ebola visoko kontagiozna i smrtonosna bolest, u KCUS se najozbiljnije pristupilo organiziranju rada u smislu zbrinjavanja sumnjivog odnosno oboljelog od ebole te maksimalnoj zaštiti zdravstvenih radnika", saopćeno je iz press službe KCUS-a.