BiH
0

KCUS: Maksimalno se pripremamo za moguće suočavanje sa ebolom

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Klinički centar Univerziteta Sarajevo (KCUS) najozbiljnije je pristupio organiziranju rada u smislu zbrinjavanja sumnjivog, odnosno oboljelog od ebole te maksimalnoj zaštiti zdravstvenih radnika.

Iz te medicinske ustanove navode da je u tom smislu određen prostor u kojem će biti smješten privremeni izolacijski punkt (Dnevna bolnica Psihijatrijske klinike), koji je potrebno namjenski adaptirati.

"Predviđena je nabavka kreveta s negativnim pritiskom i pratećom opremom adekvatnog biosigurnosnog nivoa. Također je predviđena nabavka zaštitne lične opreme i potrošnog materijala te nabavka određenih lijekova", navode iz KCUS-a.

Ističu da se uposlenici KCUS-a svakodnevno educiraju i unapređuju znanja, „jer je pojava ebole nešto sa čime se i mi i veliki dio ostatka svijeta prvi put suočavamo“.

"Zbog toga je u toku i prilagođavanje procedura koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija", ističu iz KCUS-a.

Naglašavaju da redovno prate izvještaje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o širenju tog virusa te dodaju da se trude da postignu maksimum u smislu priprema za moguće suočavanje s virusom ebola u našoj zemlji.

"Trudimo se da postignemo maksimum u datom trenutku, u smislu priprema za moguće suočavanje s virusom ebola. U taj proces uključeni su svi nivoi zdravstvenog sistema Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo zdravstva, Federalni zavod za javno zdravstvo, Federalni sanitarni inspektorat i DGS", navode iz KCUS-a.