BiH
7

KS: Medicinsko osoblje spremno za pacijente s ebolom

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH nije Međunarodnom aerodromu u Sarajevu dostavio uputstva u vezi sa epidemijom ebole u svijetu, ali radnici hitne medicinske pomoći preduzimaju dodatne mjere zaštite.

"Još nismo dobili naredbe ili uputstva o eboli, ali znamo da je Zavod za javno zdravstvo započeo aktivnosti u vezi sa tim", rekao je danas Srni doktor Tigran Elezović iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

Prema njegovim riječima, radnicima hitne pomoći na sarajevskom aerodromu date su instrukcije da koriste zaštitnu opremu u kontaktu sa pacijentima, a bit će im dostavljena i specijalna zaštitna oprema.

"Osim osnovne zaštitne opreme, rukavica i maski, postoje i kombinezoni koje osoblje koristi da bi bilo potpuno izolovano od pacijenata", objasnio je Elezović.

On je precizirao da medicinsko osoblje na aerodromu ne pregleda sve pristigle putnike, već one koji se jave za pomoć.

"Ako se javi bilo ko sumnjiv ili pod pretpostavkom da je u nekoj fazi bolesti, odvaja se i transportuje na dalje pretrage na Infektivnu kliniku Kliničkog centra Sarajevo", rekao je Elezović.

Slična situacija, podsjetio je Elezović, bila je i prije nekoliko godina kada je, također, izbila epidemija ebole u svijetu i kada su na sarajevskom aerodromu bile preduzete mjere kao i sada.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od januara je u svijetu registrovano više od 730 preminulih i 1.323 osobe zaražene ebolom.

Za ebolu za sada nema lijeka ni vakcine, a među ljudima se širi dodirom sa tjelesnim tečnostima oboljelog, uključujući i znoj.