BiH
68

KCUS nabavlja opremu i lijekove za ebolu, vjeruje se da će virus doći u BiH

Piše: M. Nukić
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Situacija na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu je, prema riječima direktora ove ustanove Damira Aganovića, veoma zadovoljavajuća kada su u pitanju bolničke infekcije. Postoje jedan ili dva izolovana slučaja MRSA-e, dok Klebsielle nema na Ortopediji. U toku su i pripreme za borbu protiv smrtonosnog virusa ebole.

"MRSA-e nema na GAK-u i Pedijatrijskoj klinici kao što se govorilo. Klebsiella se pojavila kod 8-9 pacijenata između 4. i 8. septembra i odmah je prepoznata. Sve mjere prevencije i izolacije su urađene tako da nemamo nijednog pacijenta na Ortopediji", rekao je Aganović medijima nakon otvorenja Simpozija za medicinske sestre - tehničare s međunarodnim učešćem o temi "Sprečavanje i suzbijanje bolničkih infekcija".

Na KCUS-u su počele pripreme za borbu protiv ebole koje su vrlo složene jer je riječ o smrtonosnom virusu s kojima se zemlje svijeta prvi put suočavaju.

"Sama karantena ne zadovoljava medicinske uvjete jer to trebaju biti specijalne izolacijske prostorije ili barem kreveti pod pritiskom kako bi bakterije bile usisane, a ne izbačene vani u okolinu. U fazi smo nabavke potrebnih lijekova", rekao je Aganović.

I BiH će se suočiti s ebolom

Od ponedjeljka u prostoru Psihijatrijske klinike veličine 230 metara kvadratnih počinju pripreme za stvaranje tzv. izolatorija, a od institucija je tražena pomoć u nabavci potrebnih zaštitnih odijela.

"Potrebna je veoma dobra organizovanost. Mi se možemo i moramo boriti. Trebat će nam pomoć Svjetske zdravstvene organizacije i UNDP-a, te takvih tijela. Ako se pojavi ebola, a mislim da hoće, mi ćemo praktično i učiti jer se prvi put suočavamo s tom endemskom bolesti u Zapadnoj Africi", istakao je Aganović.

Bolničke infekcije česta pojava i u svijetu

Bolničke infekcije, kako je istaknuto na otvorenju Simpozija, su vrlo česta pojava u svim svjetskim bolnicama, pa tako i našim. Brojni stručnjaci iz ove oblasti održat će tokom dva dana predavanja i razgovarati sa svojim kolegama o dosadašnjim iskustvima kako bi unaprijedili svoje znanje.

"Organiziranjem simpozija, kongresa i radionica doprinosimo razvoju struke. Ovo je najbolja prilika da nadopunimo svoje znanje i iskustvo. Medicinske sestre i tehničari se svaki dan suočavaju s izuzetno teškim i zahtjevnim izazovima. Bolničke infekcije su problem s kojima smo se suočavali s kojima ćemo suočavati ubuduće. KCUS ima Komisiju za suzbijanje i prevenciju bolničkih infekcija i sestre raspoređena na svim punktovima. Kada je u pitanju ebola, poduzete su sve mjere za karantenu i nabavku potrebne opreme", istakao je medicinski tehničar i savjetnik generalnog direktora KCUS-a Ademir Spahić.

Medicinske sestre će se obučavati

Bitnu ulogu u svemu ovome imaju medicinske sestre i tehničari koji imaju kontinuirani kontakt s pacijentima i trebaju biti obučene da prepoznaju pojavu infekcije ili virusa.

"Ne postoji bolnica koja bi se mogla kreirati bez rizika. Treba kontinuirano i timski raditi na prevenciji i tako smanjiti stopu bolničkih infekcija. Sestre su neizostavan dio tima. Svaka njihova edukacija unaprijedit će njihovo znanje i usluge koje pružaju. Pokrenuta je inicijativa za edukaciju o eboli, a nadležne institucije su već pripremile sve mjere zaštite i zdravstvenih radnika i stanovnika", rekla je Ernela Eminović, glavna sestra KCUS-a.

U Simpoziju za medicinske sestre - tehničare učestvuje 150 učesnika iz BiH i zemalja regiona. U okviru I sesije predavanja će održati uvaženi ljekari s KCUS-a, a neke od tema su 'MRSA – bezvremenska bolnička infekcija', 'Zaštita zdravstvenih radnika', 'Infekcije kao problem današnjice', itd. Simpozij traje dva dana i održava se u hotelu Europa.